KRIVI HYPO

Hypo reagirao: Rakar krivo povezao banku sa slučajem Panama papers

11.04.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon što je gostujući na Hrvatskom radiju, u emisiji posvećenoj slučaju Panama papers, Marko Rakar spomenuo kako je Hypo banka vlasnik offshore kompanije, reagirala je i Hypo-Alpe-Adria Bank

Hypo-Alpe-Adria-Bank smatra kako su u emisiji 'u mreži prvog' iznesene 'netočne i tendenciozne neistine koje se ne temelje na činjenicama nego osobnim mišljenjima i u potpunosti netočnim proizvoljnim zaključcima gosta emisije'.

'Gost emisije (Marko Rakar) je u potpunosti netočno iznio da se u slučaju tzv. 'Panama Papers' spominje Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. kao vlasnik offshore kompanije.

U konkretnom slučaju spominje se 'Hypo Vorarlberg', organizacija koja niti je sada niti je ikada bila dijelom Hypo Grupe te nema nikakve poveznice s Hypo bankom koja posluje u Hrvatskoj. Isto se može jednostavno provjeriti pregledom njihovih web stranica (www.hypovbg.at)', stoji u reagiranju Hypo-Alpe-Adria-Banke.

Podsjetimo, u emisiji na temu slučaja Panama papers, Rakar je kazao kako se uglavnom radi o legalnim ulaganjima i 'parkiranju' imovine u određene tvrtke te svakodnevnim taktikama o izbjegavanju tj. odgađanju plaćanja poreza - naročito kad se radi o državama koje nemaju sporazum o dvostrukom oporezivanju.

Kao vlasnike offshore kompanija Rakar je spomenuo i Guardian, Ikeu, Apple, preneseno je na web stranicama HRT-a.