prevareni

HUBOL: Ministarstvo zdravstva izigralo je liječničke organizacije

13.11.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ocijenila je da su liječnici izigrani jer se Ministarstvo zdravstva nije konzultiralo s njima prije donošenja vremensko-kadrovskih normativa (VKN), iako im je to obećano proljetos

“HUBOL se osjeća izigranim jer Ministarstvo zdravstva nije poštovalo dogovoreno na sastanku s premijerom Plenkovićem i nije uključilo liječničke udruge u proces definiranja VKN-a”, istaknuli su u priopćenju.

Podsjećaju da je donošenje obvezujućih normativa bio je jedan od četiri zahtjeva istaknutih na velikom liječničkom prosvjedu ovoga proljeća.

No, kažu da je Ministarstvo zdravstva pripremilo tekst normativa bez zakonski propisanog prethodnog mišljenja HLK-a i stručnih društava HLZ-a, bez obećane suradnje s liječničkim udrugama, što ocjenjuju manipulativnim.

Vremensko-kadrovske normative u listopadu je kao dio Plana i programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026. donijelo Ministarstvo zdravstva, a na kraju nisu postali ni obvezujući.

“Bio je to prekratak proces u kojem su se neka stručna društva očitovala na već pripremljen dokument, a mnoga nisu, da bi zatim ministar Beroš proglasio VKN neobvezujućim. Sve to pokazuje odsustvo bilo kakve želje i namjere zdravstvene administracije da se sustav poboljša”, poručuju.

Smatraju i da tako usvojen VKN neće pozitivno utjecati na kvalitetu liječenja pacijenata.

“Da je VKN pripremljen sukladno uzusima medicinske struke i da su normativi postali obvezujući kao što liječnička struka traži, i pacijenti i liječnici bi dobili odgovarajuće vrijeme za preglede, pretrage i zahvate”, kažu u HUBOL-u.

No, smatraju da bi posljedica takvog obvezujućeg VKN-a bila takva da bi se time transparentno pokazalo koliko liječnika nedostaje u sustavu, a upravo je to, tvrde iz HUBOL-a, ono što je ministarstvo željelo izbjeći.

Novi VKN-i su lošiji od dosadašnjih, vremenski rasponi trajanja medicinskih postupaka su u većini slučajeva paušalno određeni bez stručnih kriterija, a dokument i dalje ne sadrži normative za stacionarno liječenje, ocjenjuju. “Na temelju takvog dokumenta učinkovito planiranje i analiza izvršenja u zdravstvenim ustanovama su nemogući”, upozoravaju iz HUBOL-a.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'