zgroženi su

Bolnički liječnici oštro po HZZO-u jer nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb

26.09.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) izrazila je u utorak zabrinutost zbog razine palijativne skrbi u Hrvatskoj, ustvrdivši kako je nedopustivo da HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb

U priopćenju napominju da je organizirana i kvalitetna palijativna zdravstvena skrb, čiji je cilj ublažiti bol i podići kvalitetu života bolesnicima s neizlječivom bolešću, "prazno slovo na papiru". Iz HUBOL-a kažu kako je nedopustivo da HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb.

"HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane jer ih neradnim danima i noću HZZO upućuje na hitnu medicinu gdje takvim pacijentima nije mjesto", priopćila je Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

Situacija u kojoj Hitna zdravstveno zbrinjava sve palijativne bolesnike, zato što država nije u stanju organizirati kvalitetnu palijativnu skrb, vodi do toga da će uskraćeni ostati akutni bolesnici kojima je i namijenjena hitna pomoć, kažu u HUBOL-u. Od HZZO-a traže da riješi problem i ugovori palijativnu pripravnost kako bi palijativni timovi mogli biti dostupni pacijentima u svako doba dana i noć.

Navode i kako u pojedinim bolnicama postoje tzv. palijativni kreveti, ali da su to “ukradeni akutni kreveti", dok neke bolnice niti nemaju planiranih palijativnih kreveta. Iz HUBOL-a smatraju da službene Smjernice za rad bolničke i izvanbolničke hitne s palijativnim pacijentima nisu dovoljno kvalitetne te da palijativni pacijent nije pacijent hitne medicine.

Kažu i da su "zgroženi sadržajem službenih smjernica koje su pisane za hitnu medicinu". Dodaju da HZZO nije ugovorio pripravnost za palijativnu skrb, pa je ona pacijentima dostupna samo tijekom radnih dana, a ne noću i vikendom, te kako je stoga za 'administraciju jedino logično' da se i taj dio posla prebaci na Hitnu.