u zagrebu

HSLS predstavio Programske politike za radzoblje 2024.-2028.

06.04.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavila je u subotu u Novinarskom domu u Zagrebu „Programske politike HSLS-a 2024.-2028.“, usmjerene na, kako ističu, rast i razvoj, demografsku i imigracijsku politiku te jačanje nacionalne sigurnosti

Na predstavljanju stranačke politike bili su članovi HSLS-a iz cijele Hrvatske te članovi Predsjedništva i Središnjeg vijeća HSLS-a, a Programsku politiku HSLS-a do 2028. predstavili su predsjednik stranke Dario Hrebak, potpredsjednici Lada Terzić i Mirko Budiša, Darko Klasić, politički tajnik te Zlatko Aga, predsjednik i Mladen Nakić, potpredsjednik Središnjeg vijeća HSLS-a.

HSLS je usvojio širok raspon mjera usmjerenih na poticanje rasta i razvoja, unapređenja kvalitete života građana, demografskih i imigracijskih politika te jačanje nacionalne sigurnosti, priopćeno je iz stranke. Politike su podijeljene po segmentima: Mikro, malo i srednje poduzetništvo; Obrazovanje i znanost; Energetika i tranzicija; Zaštita okoliša; Nacionalna sigurnost i branitelji; Zdravstvena i socijalna sigurnost; Demografske i migracijske politike; Poljoprivreda. Iz HSLS-a izdvajaju i nekoliko ključnih smjernica Programskih politika HSLS-a, koje će, kako navode, "provoditi u budućoj hrvatskoj Vladi".

"Malim poduzetnicima i obrtnicima povećat će granicu ulaska u sustav PDV-a na 50.000 EUR, uz smanjivanje porezne stope s 18 na 15 posto i ukidanje obavezne članarine Hrvatskoj obrtničkoj komori te uvođenje jedinstvene stope oporezivanja dohotka. Povećat ćemo ulaganja u obnovljive izvore energije prije svega u geotermalnu energiju (100 mil. EUR godišnje) te povećavati korištenje sunčeve energije za deset posto godišnje", navodi se u programu HSLS-a. Dodaju da će uvesti i burzu plina te omogućiti korištenje nuklearne energije u suradnji sa Slovenijom ili korištenjem modularnih reaktora.

"Koristit ćemo gorivo iz otpada izgradnjom energana na otpad, izjednačit ćemo postupke reciklaže otpada s ostalim industrijskim procesima, riješiti pitanje opasnog otpada te proglasiti pravo na vodu za ljudsku potrošnju ljudskim pravom kako bi se izbjegla njena komercijalizacija i osigurala dostupnost svim građanima", navodi HSLS u programskoj politici.

Također kažu da će "povećati izdvajanja za obranu na više od 2 posto BDP-a sukladno standardima NATO-a te izgraditi domove za ratne veterane kako bi se trajno zbrinula socijalno najugroženija kategorija branitelja; omogućit ćemo socijalnu mirovinu za sve građane iznad 67 godina života; povrat poreza za iznos cijene privatne zdravstvene usluge te sniziti zdravstveni doprinos sa 16,5 posto na 15 posto: uvest ćemo kazne za prekršaje u prometu u skladu s imovinskim cenzusom".

Na predstavljanju je istaknuto da će HSLS-a ostati predan provedbi ovih politika s ciljem stvaranja pravednog, prosperitetnog i održivog društva za sve građane Hrvatske te će "i dalje biti čuvar liberalne demokracije i ustavnog poretka".