ŽENEVSKA KONVENCIJA

HRW: Ukrajina mora prestati objavljivati videosnimke zarobljenih ruskih vojnika

17.03.2022 u 17:47

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) pozvala je Ukrajinu da poštuje prava ruskih zarobljenika prema Ženevskoj konvenciji i prekine praksu izlaganja tih ljudi javnosti.

"Ukrajinske vlasti moraju prestati objavljivati na društvenim mrežama poruke i videosnimke zarobljenih ruskih vojnika, napose onih koji su poniženi ili ugroženi", stoji u priopćenju.

"Takvo postupanje prema zatvorenicima krši zaštitu predviđenu Ženevskim konvencijama" o međunarodnom pravu, navodi HRW.

Ukrajine je objavila videosnimke ruskih zarobljenika i izložila ih novinarima pred kojima su bili prisiljeni izraziti žaljenje, a takvo instrumentiranje osudio je Međunarodni odbor Crvenog križa koji je rekao da se prema neprijateljskoj vojsci treba odnositi "dostojanstveno".

"Obveza poštede ratnih zarobljenika od znatiželje javnosti i zaštita od zastrašivanja i ponižavanja zahtijevani su u sklopu humanog postupanja i zaštite njihovih obitelji", upozorava Aisling Reidy, pravna savjetnica NGO-a.

Od ruske invazije 24. veljače Ukrajina provodi strategiju masovne i efikasne komunikacije, posebno na društvenim mrežama, ciljajući svoju javnost, Ruse i međunarodnu zajednicu.

HRW navodi da je o tome pismenim putem izrazio zabrinutost ukrajinskoj vladi 10. ožujka i još čeka odgovor.

  • +3
Rusi zaplijenili ukrajinsko oružje Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizacija je dokumentirala brojna kršenja ratnih propisa i mogućih ratnih zločina za koje se odgovornost pripisuje Rusima.

"Kršenja koja provodi ruska strana brojna su i raširena, izazivaju štete civilima" rekla je Reidy. "Istodobno, Ukrajina ima jasnu obvezu poštivati prava, među kojima je zakonit postupak prema ratnim zarobljenicima".