tajna operacija

Hrvatski vojni helikopteri idu u Ukrajinu, s njih se već skidaju oznake i pripremaju se za transport

25.02.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Hrvatska je počela pripremu svojih 14 transportnih vojnih helikoptera Mi-8 MTV-1 i Mi-8 T za transport kako bi mogli biti donirani Ukrajini koja se već godinu dana brani od ruske invazije

Informaciju o početku pripreme helikoptera u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici objavio je Jutarnji list, a neovisnu potvrdu da su pripreme u tijeku dobio je i tportal. Riječ je o 12 starijih helikoptera Mi-8 MTV-1 i dva Mi-8 T, od kojih za njih 5-6 već ove godine istječu resursi, dok ostalima oni istječu 2025. No kako doznajemo, na tim se helikopterima može napraviti produženje resursa nakon čega mogu letjeti još neko vrijeme. Prvi je o toj donaciji Ukrajini, koja se provodi pod oznakom tajnosti te se za nju ne mogu dobiti službene potvrde od Ministarstva obrane, progovorio predsjednik RH Zoran Milanović u studenom prošle godine.

'Istovremeno, od mene traže prethodno mišljenje o poklanjanju Ukrajini 14 helikoptera koji su neperspektivni. To mogu bez mene. A moje mišljenje neće dobiti jer mi nisu obrazložili kako će to nadomjestiti. Neću biti protiv, ali neću pisati mišljenje. Boje se donijeti tu odluku', rekao je Milanović u studenom.

  • +4
Arhivska galerija / Helikopter Mi-8 Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Kako piše Jutarnji list, nekoliko helikoptera trenutno se nalazi u Zrakoplovno-tehničkom centru, dio je u vojnoj bazi na Plesu, a dio na Lučkom te bi trebali biti spremni za slanje kroz desetak dana. Plan je da se otprilike polovica djelomično rastavi i pošalje kopnenim putem, dok bi druga polovica preletjela put do Poljske, a od tamo bi bili prebačeni u Ukrajinu. S helikoptera se skidaju hrvatske oznake i rade sitni popravci poput zamjene istrošenog materijala.

Ovom donacijom Hrvatska će, kad je riječ o helikopterima, ostati bez polovice svoje transportne flote. U sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će deset helikoptera Mi-171(sh) nabavljenih 2007., a riječ je o novijoj inačici Mi-8, te četiri helikoptera UH-60 Black Hawk. Helikopteri Mi-171 su otprilike na polovici svog životnog vijeka, a otkad su na njima ruski stručnjaci 2019. napravili remont, često su imali veće ili manje kvarove, a svega nekoliko mjeseci nakon završenog remonta svih deset letjelica bilo je prizemljeno zbog učestalih kvarova. Zbog tog je remonta 2021. javnosti nepoznata, ali dobro upućena osoba podnijela kaznenu prijavu, no unatoč tome što je od tada prošlo više od godinu dana, javnosti nije poznato je li USKOK donio odluku o eventualnom podizanju optužnice ili o odbacivanju prijave.