u jasenovcu

Hrvatski antifašisti će na posebnu komemoraciju sa Židovskom općinom, Srpskim narodnim vijećem i Savezom Roma

22.03.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) odlučilo je da Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem, Koordinacijom židovskih općina u Hrvatskoj i Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara organiziraju posebnu komemoraciju u Jasenovcu, koja će se održati kod spomenika Cvijet (JUSP Jasenovac) 12. travnja, u 12 sati, priopćila je u petak SABA RH

"Odluka je donesena jer je nakon rasprave istaknuto da se u odnosu na prošlu godinu ništa bitno nije dogodilo, nema nekakvih pomaka vezano uz zaustavljanje povijesnog revizionizma i negativizma u Hrvatskoj. I to je razlog zbog čega ćemo mi na komemoraciju u Jasenovac ići 12. travnja", izjavio je za Hinu predsjednik SABA Franjo Habulin.

Izrazio je žaljenje što ove godine ponovno neće biti svi zajedno u Jasenovcu. "Ali očito je da se taj moralni jaz toliko produbio, podijele su se toliko produbile, da to nije moguće", ocijenio je.

Habulin se nada da će se naći načina i mogućnosti da se dugogodišnja problematika počne rješavati kako bi se konačno stvorili uvjeti da na godinu možda više ne bude posebna, nego zajednička komemoracija u Jasenovcu.

"Nadam se da ćemo naći načina i mogućnosti da razgovaramo, da se sva ta problematika koja se gomilala gotovo 30 godina počne rješavati, kako bi se stvorili uvjeti približavanja i da konačno na godinu možda budemo svi zajedno, što bi bilo dobro za Hrvatsku i bila bi dobra poruka prema van", poručio je predsjednik SABA Franjo Habulin.

Srpsko narodno vijeće (SNV) i predstavnici židovskih općina su u utorak, 19. ožujka, potvrdili da četvrtu godinu zaredom neće sudjelovati na državnoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu 14. travnja.

"Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugome svjetskom ratu te revizionizam", izjavio je za "Novosti" zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević.

Upravo suprotno, ustvrdio je Milošević, "nizom mjera, poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno pridonijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu". Smatra kako o tome očito postoje dva duboko suprotstavljena stajališta.

"Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac", zaključio je Milošević i najavio da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak, 12. travnja.

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je 19. ožujka da zajedno s Vladom neće ići na komemoraciju žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovca.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

"Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo", rekao je, spominjući pritom povijesni revizionizam i Vladin odnos prema ustaškom pozdravu 'Za dom spremni'. Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izjavio je pak kako se zalaže da ove godine bude jedna zajednička komemoracija u Jasenovcu dodajući međutim kako će, po njegovim spoznajama, i ove godine biti dvije. Poručio je kako će on biti na obje komemoracije.

"Ja sam za jednu komemoraciju, ali moje osobno mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi svoje žrtve u jasenovačkom logoru svake godine komemoriramo 2. kolovoza", rekao je Kajtazi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je 17. ožujka kako mu je želja da u Jasenovcu bude jedinstvena komemoracija i kako je stav vlade - otići u Jasenovac i pokloniti se jasno i nedvojbeno žrtvama ustaškog režima .

"Razgovarali smo sa Savezom antifašista, gospodinom Habulinom, na njegov zahtjev. On je bio po toj i po drugim temama. Izrazili smo ponovno našu želju da se organizira jedinstvena komemoracija i smatramo da bi to bilo dobro. Razgovarali smo i s predsjednikom Židovske općine i njemu smo prenijeli istu poruku. Oni će imati sigurno konzultacije i na njima je da procijene što će napraviti. Naš je stav vrlo jasan: otići u Jasenovac, pokloniti se žrtvama ustaškog režima, sasvim jasno i nedvojbeno kao što smo na toj temi napravili primjerice kroz novousvojeni kurikulum povijesti", rekao je Plenković 17. ožujka u intervjuu RTL-u.