'ništa se nije promijenilo'

Kraus: Ne idemo na zajedničku komemoraciju u Jasenovac

19.03.2019 u 15:42

Bionic
Reading

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je kako neće zajedno s vladom ići na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, a predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Franjo Habulin kazao je da će odluku o odlasku na zajedničku komemoraciju predsjedništvo saveza donijeti u četvrtak

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice, te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

"Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo", kazao je pozvavši se na povijesni revizionizam, vladin odnos prema ustaškom pozdravu Za dom spremni.

Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.

Habulin je kazao da će odluku o odlasku na komemoraciju predsjedništvo SABA-e donijeti u četvrtak na sjednici.

"Postoji želja da se bude zajedno, ali i argumenti protiv toga", kazao je dodavši da bi zajednička komemoracija bila korisna.

"To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se kroz razgovor rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao dvadeset i više godina u Hrvatskoj, što nije dobro", rekao je.

Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine.