KORAK NAPRIJED

Hrvatska pristupa radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja

12.10.2023 u 23:50

Bionic
Reading

Hrvatska pristupa radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo pravosuđa, navodeći da je riječ o važnom napretku u procesu pristupanja Hrvatske OECD-u koji je počeo u lipnju 2022.

Hrvatski zahtjev za pristup Konvenciji o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama i članstvo u radnoj skupini prihvaćen je u četvrtak na sastanku u Parizu.

"Odluka radne skupine OECD-a protiv podmićivanja važan je korak u našem pristupanju OECD-u i priznanje naporima koje smo u ovom procesu napravili. Ulazak u OECD je najvažniji vanjskopolitički cilj naše vlade, a odluka da pristupimo konvenciji i radnoj skupini znak je da smo na dobrom putu", izjavio je ministar Ivan Malenica.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u priopćenju navodi da je pristupilo izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a Ministarstvo financija izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojima se hrvatski zakonodavni okvir uskladio s odredbama Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Ta je konvencija stupila na snagu u veljači 1999. i ima 45 stranaka - uz 38 država članica OECD-a, tu su i Argentina, Brazil, Bugarska, Peru, Ruska Federacija, Rumunjska i Južna Afrika.

Konvencija je prvi je i jedini međunarodni ugovor koji je posebno usmjeren na transnacionalno podmićivanje u području poslovanja. Kao pravno obvezujući međunarodni instrument, njezine stranke suglasne su utvrditi podmićivanje stranih javnih službenika kao kazneno djelo te ga istražiti, kazneno goniti i sankcionirati.