BORbENE SKUPINE NATO-A

Hrvatska na granicu s Rusijom šalje gotovo 300 vojnika

18.04.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatska bi u borbenu skupinu NATO-a u Poljsku do kraja ove godine trebala poslati do 90 vojnika, a početkom sljedeće godine u Litvu do 200 vojnika, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH

Riječ je snagama koje se raspoređuju prema granici s Rusijom u sklopu koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO-a (enhanced Forward Presence - eFP), dogovorenog na samitu NATO-a u Varšavi u srpnju prošle godine. Prema tom konceptu, od multinacionalnih savezničkih snaga formiraju se četiri borbene skupine koje se raspoređuju u Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj, pod vodstvom Kanade, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a.

Nakon što se o hrvatskom sudjelovanju u borbenim skupinama razgovaralo na Vijeću za obranu te su održane konzultacije s partnerima u NATO-u, Ministarstvo obrane najavilo je kako će pokrenuti proceduru donošenja formalne odluke o sudjelovanju. Samu odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misijama u inozemstvu donosi Hrvatski sabor, a točna veličina hrvatskih snaga ovisit će o potrebama misije.

'Pripadnici OS RH sudjelovat će u mirnodopskim aktivnostima u okviru ojačane prednje prisutnosti koje su definirane kao misija za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica, a ogledat će se kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti među saveznicama koje sudjeluju u navedenoj NATO-ovoj aktivnosti', izvijestili su iz MORH-a.