ULAGAČI ZA REUTERS

'Hrvatska je neprijateljski teritorij za investitore'

10.05.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Iako je referendum o golfu na Srđu propao zbog malenog odaziva, ulagači kažu da je šteta već učinjena učvršćivanjem imidža Hrvatske kao neprijateljskog teritorija za strane investitore, piše Reuters u petak u analizi posvećenoj izazovima hrvatskog gospodarstva. Prenosimo najzanimljivije dijelove

Opustjeli plato Srđa, s kojeg puca pogled na srednjovjekovni grad Dubrovnik, san je svakog poduzetnika koji se bavi nekretninama. Stoga je i izraelsko-hrvatski konzorcij 2006. tamo isplanirao gradnju golf resorta. Sedam godina kasnije, radovi tek trebaju početi.

Taj projekt tipičan je primjer problema s kojima se suočavaju strani ulagači u Hrvatskoj, koja će se 1. srpnja priključiti Europskoj uniji.

'Ovo je najveća greenfield investicija u turizmu u modernoj povijesti Hrvatske', rekao je direktor projekta Ivan Kusalić Reutersu, stojeći na žbunjem prekrivenom platou, na kojemu se još uvijek nalaze mine iz rata za neovisnost Hrvatske u razdoblju 1991-95. 'Javilo nam se mnogo ulagača koji su zainteresirani za Hrvatsku i pomno gledaju što se događa', dodao je Kusalić.


Ivan Kusalić za Reuters

Analitičari kažu da iza mnogih problema s kojima se susreću takvi projekti stoji preveliki državni aparat. U strahu od gubitka glasova, hrvatske vlade redom su oklijevale u rezanju državne administracije i povlastica koje njezini zaposlenici uživaju još iz doba socijalizma.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj, Kenneth Merten, rekao je za Reuters da mu nije jasno zašto je Vlada, koja očito želi strane investicije, toliko spora kada su u pitanju reforme.

'To pitanje ne postavljamo samo mi, nego i mnogi drugi prijatelji Hrvatske koji su već u Europskoj uniji, ljudi u Europskoj komisiji i svakako mnogi u lokalnim gospodarskim komorama - američkoj, hrvatskoj, austrijskoj, njemačkoj', rekao je Merten.

Članak u originalu možete pročitati ovdje