REGIRANJE S PRISAVLJA

'HRT nije suprotno Statutu donio jesensku shemu'

29.09.2017 u 10:50

Bionic
Reading

HRT reagirao je na članak pod naslovom 'Kako je HDZ u Saboru pripremio teren za gašenje Hrvatske uživo' objavljen na tportalu 12.rujna 2017. godine

Njihov zahtjev, potpisan od strane Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a, prenosimo u cijelosti.

'U članku pod naslovom 'Nered na Prisavlju: kako je HDZ u Saboru pripremio teren za gašenje Hrvatske uživo' objavljenome na tportalu dana 12. Rujna 2017. Godine iznesene su netočne informacije kojima su povrijeđeni ugled i čast Hrvatske radiotelevizije.

Netočna je informacija da je Hrvatska radiotelevizija suprotno Statutu usvojila jesensku programsku shemu i donijela Pravilnik o korištenju društvenih mreža za zaposlenike.

Naime, sukladno članku 19. Statuta HRT-a, Nadzorni odbor donosi program rada za slijedeću godinu, a programska shema nije ni Statutom ni Zakonom o HRT-u propisana kao sastavni dio programa rada.

Isto tako, predmetni Pravilnik nije opći akt koji bi se sukladno članku 40. Morao prije donošenja dostaviti Nadzornom odboru ili bi na njega Nadzorni odbor morao dati prethodnu suglasnost.

Prema tome, u donošenju programske sheme i internog akta HRT-a nema ništa nezakonito, a što se tendenciozno sugerira u tekstu članka.

Zaključno, sukladno Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a, samostalnost HRT-a ostvaruje se samostalnim obavljanjem djelatnosti , te programskom i uredničkom samostalnošću HRT-a, a osobito u planiranju i proizvodnji programa te utvrđivanju programske sheme. 

Dakle, HRT je u zakonitim okvirima svoga djelovanja odlučila u novoj programskoj shemi drukčije koncipirati svoj poslijepodnevni i večernji program, a bilo kakvo povezivanje te činjenice sa donošenjem internog akta je netočno i deplasirano'.