onečišćenje zraka

Horvat: Slavonski Brod je malo kompleksnija priča

18.02.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u petak su, raspravljajući o izmjenama Zakona o zaštiti zraka, posebno apostrofirali višegodišnje onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, za kojeg državni tajnik Mile Horvat kaže da je „malo kompleksnija priča“.

Horvat je otkrio kako je Slavonski Brod Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja šest puta na kontrolu slao akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka i Ministarstvo ga je isto toliko puta vratilo.

Vraćali smo ga jer su mjere bile nekvalitetne, a plan su izrađivali oni koji nisu imali ovlaštenje, mislim da je adresa Slavonski Brod i ljudi koji ga vode i koji ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema na pravi način, odgovorio je Ružici Vukovac (ZPH) koja je kazala kako se čini da onečišćenje, koji traje duže od 13 godina, nikoga nije zanimalo.

Državni tajnik je naveo i kako je Ministarstvo u siječnju imalo sastanak s predstavnicima Broda, Osijeka i Zagreba koje je uputilo kako im akcijski planovi trebaju izgledati.

Istaknuo je i kako su, nakon razgovora sa nadležnim tijelima u BiH, oko rafinerije u Brodu proteklih godina, napravljeni određeni pomaci.

Nemamo više taj stupanj emisija i zagađenja kao do sada, odgovorio je Miru Totgergeliju (HDZ) i Marini Opačak Bilić (Socijaldemokrati) te naglasio kako Slavonski Brod ima više problema, onečišćenje se u njemu povećava zimi zbog prometa i grijanja na drva, a to su, dodao je, i emisije sumporovodika koje ne dolaze iz druge države.

Brod je malo kompleksnija priča, naglasio je.

U većini Hrvatske kvaliteta zraka prve kategorije

Horvat je objasnio kako akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka donose samo aglomeracije u kojima se na godišnjem prosjeku utvrdi da je onečišćenje česticama više od propisanih veličina. To je obveza njihovih čelnika, pogrešna je teza da će Ministarstvo raditi te stvari, odgovorio je zastupnicima te potvrdio da onaj tko predlaže plan mora osigurati i novac za njegovo provođenje.

Naglasio je i kako se moraju analizirati učinci mjera dvije godine unatrag te objaviti na mrežnim stranicama lokalne jedinice i službenom glasniku kako bi svi zainteresirani dobili uvid u podatke.

 Državni tajnik se pohvalio i kako je kvaliteta zraka u većini Hrvatske „ipak prve kategorije“, a u određenim urbanim mjestima druge.

No, Vesna Vučemilović (HS) poziva se na podatke Europske Agencije za okoliš da je kvaliteta zraka u Hrvatskoj razlog za zabrinutost.

Procjenjuju da je da svake godine više od 5.000 preuranjenih smrti zbog loše kvalitete zraka, kazala je zastupnica.

Horvat je potvrdio kako svi brodovi preko 400 tona, koji uplovljavaju u naše luke,  moraju iz svojih tankova izbaciti gorivo s velikom količinom sumpora, a to je 0, 5 posto i više i upotrijebiti ono s malom koncentracijom do 0, 1 posto.

 U to ne spadaju naše ribarske brodice, kočarice i sl., rekao je Grozdani Perić (HDZ).