PREDIZBORNI PLINOVI

Holy iznenadila Čermakova donacija, brani se: Nemamo novaca!

06.11.2015 u 12:55

Bionic
Reading

Zašto zelenoj stranci koja se zalaže za čistu energiju donira naftaš kojeg se često proziva(lo) za ratno profiterstvo i kako se to uklapa u imidž ORaH-a, pitanje je koje zagolicalo maštu mnogih nakon što se saznalo da je najveći donator izborne kampanje te stranke u Haagu z aratni zločin oslobođeni umirovljeni general poduzetnik Ivan Čermak koji je k tome, baš kao i šefica ORaH-a Mirela Holy, bio u sukobu s ministrom gospodarstva HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom. Holy, međutim, u njegovoj donaciji, iako ju je, priznaje, iznenadila, ne vidi problem jer su, kako je istaknula u razgovoru za tportal, iz Čermakova Croduxa ORaH-u kazali da apsolutno ništa ne očekuju zauzvrat i da podržavaju njihov stranački program

Nakon što je objavljeno ORaH-ovo izvješće o primljenim donacijama u razdoblju od 14. do 30. listopada, pažnju javnosti izazvao je podatak da je stranka najveći iznos donacija primila od dvije tvrtke istog vlasnika, Crodux Derivati donirali su 100.000 kuna, a Crodux Plin 50.000 kuna - umirovljenog generala, poduzetnika Ivana Čermaka.

S Čermakovim bogatstvom, kao što je tportal već pisao, teško se može mjeriti neki drugi hrvatski general usprkos žestokoj konkurenciji umirovljenih visokih časnika HV-a koji su se nakon ratnog puta latili biznisa, uključujući i najodlikovanijeg Vladimira Zagorca,koji je jedno vrijeme bio i njegov suradnik u operaciji naoružavanja Hrvatske. Čermak je, podsjetimo, bio dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a i savjetnik predsjednika Tuđmana, a od 1991. do 1993. i pomoćnik ministra obrane te do kraja prosinca 1993. ministar trgovine, brodogradnje i energetike, kada napušta politiku i okreće se naftnom poduzetništvu.

Nakon oslobođenja Knina u operaciji Oluja 1995. Čermak je imenovan zapovjednikom Zbornog mjesta Knin sa zadaćom da normalizira život i revitalizira gospodarstvo grada. S obzirom na to da je su tijekom i posebice nakon operacije 'Oluja', počinjeni ratni zločini, naime, ubijeno je više stotina Srba, uglavnom civila, a žrtve su pretežno bili stariji muškarci i žene, uključujući i invalide, koji nisu mogli ili nisu htjeli napustiti svoje domove, Haaški sud ga je nekoliko godina optužio po zapovjednoj odgovornosti s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, no oslobođeni su svih optužbi.

Za njega koji je počeo kao mali obrtnik, instalater klima-uređaja, često se govori(lo) da je ratni profiter, a Saša Radović, autor knjige 'Tko je jamio, jamio', koji je osuđen zbog ucjenjivanja Čermaka na HTV-u je kazao da se Čermak obogatio švercajući naftu u BiH koja je završavala i u tenkovima tzv. SAO Krajine, na što ga je Čermak tužio zbog duševnih boli.

Što se pak tiče sukoba s Vrdoljakom, Čermak je tužio ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka zbog nanošenja poslovne štete nakon akcije kontrole kvalitete goriva Oktan koja je krajem prošle godine pokazala da 10 posto ispitanih uzoraka goriva ne zadovoljava kvalitetom, a među benzinskim postajama koje su prodavale takvo gorivo bile su i Croduxove benzinske postaje, no kasnije se utvrdilo da su nalazi inspekcije bili pogrešni.

S obzirom na navedeno, pitali smo Holy je li prihvaćanje Čermakove donacije u skladu s imidžom koji ORaH njeguje s obzirom na to da je riječ o naftašu iza kojeg stoje veze s HDZ-om te kontroverze oko načina stjecanja bogatstva, a ne treba ni zaboraviti ni sukob s Vrdoljakom s kojim je i ona u fajtu, na što je Holy tportalu kazala: 'Iznenadila nas je donacija gospodina Čermaka odnosno tvrtke Crodux. Oni su podržali našu kampanju 'Reci NE nafti u Jadranu' i imaju stav sličan našem - da ne treba eksploatirati naftu u Jadranu, a što se tiče plina, tu je ipak malo drugačija situacija. No zašto su oni odlučili donirati baš ORaH-u, to je pitanje za gospodina Čermaka.'

Čermak je pak za medije već ranije izjavio da je odlučio donirati ORaH-u jer se jednako kao i on protivi eksploataciji nafte u Jadranu, a Holy je, iako, čini se, svjesna negativnih konotacija, za tportal istaknula: 'Mi, nažalost, imamo jako skromna financijska sredstva na raspolaganju i ono što je nama bilo bitno jest da to nije nikakva donacija za koju se očekuje nešto zauzvrat. Dobili smo od njih stav da apsolutno ništa ne očekuju od nas i da podržavaju naš program.'