ČAČIĆ IPAK NA IZBORIMA

Holy i udruge spašavaju obraz SDP-u?

13.02.2015 u 12:11

Bionic
Reading

U podne bi saborski zastupnici trebali početi s glasovanjem o ovotjednim raspravljenim točkama, a među njima će biti i izmjene izbornog zakonodavstva, koje moraju potvrditi najkasnije do 15. veljače. Nakon jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića koja je unijela pomutnju u Sabor i redove SDP-a, članovi te stranke, kako se neslužbeno doznaje, neće mijenjati sporni amandman, odnosno tzv. Lex Čačić, ali će im obraz spasiti Mirela Holy

Nakon što je jučer premijer Zoran Milanović jasno dao do znanja kako smatra da bi se u izmjenama izbornog zakonodavstva zabrana kandidiranja trebala ograničiti na one pravomoćne osuđene za teška kaznena djela, čime bi i u izbornu utakmicu mogao i Radimir Čačić, cijelo se jučerašnje popodne očekivalo da će saborski SDP izmijeniti amandman na tragu onoga što im je rekao predsjednik stranke.

Podsjetimo, SDP je u saborsku proceduru uputio amandman prema kojem se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima za kaznena djela sa zatvorskom kaznom u trajanju duljem od šest mjeseci, i to sve dok im ne proteknu rokovi rehabilitacije. Na taj bi se način onemogućilo kandidiranje na izborima Radimiru Čačiću, ali bi u izbornu utakmicu mogli ući, primjerice, Branimir Glavaš i Milan Bandić.

Takva namjera SDP-a na noge je digla Reformiste, no tada se iz Bruxellesa oglasio premijer Milanović.

Zadnji dogovori u SDP-u slagali su se prije samo sat vremena. Kako neslužbeno doznajemo, SDP neće ići u izmjene spornog amandmana, a njegovi zastupnici glasat će po savjesti.

Također se neslužbeno doznaje da je moguće da se u cijelosti ili djelomično prihvati amandman Mirele Holy, koji bi uspio spasiti obraz SDP-u te možda omogućio Čačiću kandidiranje na izborima.

Naime, Mirela Holy u proceduru je uputila amandman nevladinih udruga koji predviđa da birači i političke stranke ne smiju kandidirati pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci, i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji izvršenje.

Također ne smiju se kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene: za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje, ropstvo, kaznena djela za teškog ubojstva te protiv službene dužnosti i zloupotrebe položaja i ovlasti.