IZMJENE ZAKONA

Milanović odškrinuo vrata za Čačićev ulazak u Sabor?

12.02.2015 u 09:50

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u Bruxellesu je komentirao amandman SDP-a i HNS-a na konačni prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatskom saboru kojim je namjera vladajućih da izbornim zakonom onemoguće kandidiranje u Sabor pravomoćno osuđenih na više od šest mjeseci zatvora do isteka rehabilitacijskog roka. Na taj način ne bi se mogao kandidirati Radimir Čačić, ali bi mogli Branimir Glavaš i Ivo Sanader

'Moram priznati da nisam sudjelovao u tome u detaljima. Pogledat ćemo o čemu se radi. To nije cilj, a neće vjerojatno biti ni posljedica. Ukoliko se donese zakon prema kojem se ljudi osuđeni za određena kaznena djela, pravomoćno osuđeni neće moći kandidirati na parlamentarnim izborima, onda to svakako treba ograničiti na teška, ozbiljna kaznena djela iz nekog kataloga, a ne na svako kazneno djelo i ne na svaku kaznu veću od šest mjeseci.

To nema veze s gospodinom Čačićem, jer on ovdje sigurno nije bio meta, a najmanje moja meta. Ja sam za to danas saznao. Zakon je u izradi, rok je 15. veljače. Želja je da se u sustav uvede malo građanske pristojnosti i reda', kazao je Milanović.

Upitan zašto je SDP u Dubrovniku dao podršku pravomoćno osuđenom u aferi Šipan Andru Vlahušiću, Milanović je kazao da je to pitanje za gradsku organizaciju u Dubrovniku.

'Ne znam ni za što je optužen, nepravomoćno osuđen. Ali tu su i detalji bitni. Ali nije isto ako je netko bio u zatvoru zbog prometne nezgode zbog koje je osuđen ili pljačke milijuna ili 100 milijuna. To su sve stvari koje se razlikuju. Ili nekakve greške u putnom nalogu. Za to političari odgovaraju građanima, pa i u Dubrovniku. Građani će odlučiti', zaključio je Milanović.

369508, 369464, 368916, 367009