NADZOR PARAFA

HHO dogovorio sastanak oko provjere potpisa za referendume

23.11.2018 u 14:45

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) priopćio je da su s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem dogovorili održavanje sastanka sudionika kontrole potpisa za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“ u ponedjeljak 26. studenog kako bi se utvrdila pravila o nadzoru potpisa

U priopćenju koje je potpisao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak navodi se kako je s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem dogovorena polazna pozicija za rad u zajedničkoj provjeri potpisa referendumskih inicijativa.

HHO je zatražio da se prije početka nadzora održi sastanak predstavnika Građanskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva, MUP-a, Ministarstva uprave i drugih prijavljenih nevladinih udruga.

Dogovoreno je da se  sastanak održi u ponedjeljak, 26. studenog u 9 sati u prostorijama Agencije za podršku informacijskim sustavima (APIS IT), kako bi se utvrdila pravila o nadzoru potpisa koja moraju biti usklađena s hrvatskim zakonima i zaštitom osobnih podataka.

"Ukoliko ne bude tako, mi napuštamo APIS i sudjelovanje u toj kontroli potpisa", kaže se priopćenju i dodaje kako se sa stajališta vladavine prava o provjeri potpisa može razgovarati samo na temelju pravnih propisa koji vrijede u Republici Hrvatskoj.