let za lošinj

Hitna helikopterska služba na prvoj intervenciji

31.03.2024 u 15:39

Bionic
Reading

U nedjelju, dan nakon početka djelovanja hitne helikopterske medicinske službe prevezen je prvi pacijent s Lošinja u KBC Rijeka, a ta intervencija prošla je u najboljem redu, izjavio je u nedjelju ravnatelj riječkoga KBC-a Alen Ružić

Kako je istaknuo Ružić, ta je intervencija bila na neki način i test sustava, te se pokazalo da odlično funkcionira i bez zastoja. Ta služba predstavlja veliki iskorak u unapređenju zdravstvene zaštite i kao pomoć potencijalno životno ugroženim pacijentima, rekao je Ružić. Ona je jako važna za cijelu Hrvatsku, a posebno na području nadležnosti KBC-a Rijeka, zbog zemljopisnih obilježja i teške dostupnosti nekih krajeva, naveo je ravnatelj.

Izvijestio je da je tijekom popodneva u nedjelju obavljen još jedan transport helikopterom sredovječne žene s Raba u KBC Rijeka. Kako se doznaje, ta žena ima srčane tegobe.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić opisala je tijek prvog postupka prijevoza, ističući da je riječ o mlađoj muškoj osobi. Na Lošinju je obavljena primarna hitna intervencija, tijekom cijelog leta helikopterom muškarac je medicinski zbrinjavan, a po dolasku na helidrom Delta u Rijeci ga je preuzeo zemaljski tim hitne pomoći i prevezao u KBC. Sve je obavljeno uspješno, rekla je.

Pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijma KBC-a Rijeka Martina Pavletić ustvrdila je da je dobrom komunikacijom i koordinacijom počeo taj strateški projekt Vlade i Ministarstva zdravstva. Kod mlađeg muškarca s Lošinja sumnjalo se na traumu glave, ali je to pretragama odbačeno, no odlučeno je da ga se zadrži na bolničkom liječenju u riječkom KBC-u.

Ministar zdravstva Vili Beroš u priopćenju je ustvrdio da su predani djelatnici Helikopterske hitne medicinske službe pokazali iznimnu posvećenost i profesionalizam u svojoj prvoj hitnoj intervenciji.

Uz brzu i efikasnu koordinaciju s kopnenom hitnom medicinskom službom, pacijent je na licu mjesta stabiliziran, te unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima uslijed jakog juga, tim je helikopterom stigao do Malog Lošinja, pružio pacijentu hitnu medicinsku skrb prilikom preuzimanja pacijenta i tijekom leta, a kopnena hitna medicinska služba sigurno ga je prevezla u KBC Rijeka, dodao je ministar.

"Ova intervencija ne samo da potvrđuje operativnu spremnost i efikasnost HHMS-a u sinergiji s kopnenom hitnom medicinskom službom, već i našu nepokolebljivu predanost da osiguramo pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb svim našim građanima, posebice onima na udaljenim i teško dostupnim područjima", istaknuo je Beroš.

Na dan kada smo svi okrenuti obitelji i zajedništvu, želim posebno pohvaliti naše hrabre djelatnike koji su spremni pomoći u svakom trenutku, pokazujući da je svaki život bitan i da smo uvijek tu za vas. Ovaj uskrsni dan postao je još posebniji zahvaljujući njihovoj predanosti i brizi za zajednicu, zaključio je.