PROGRAM ZA NOVO POGLAVLJE SDP-A

Hajduković nudi rješenje za SDP-ov problem s tzv. ženskom kvotom

16.09.2016 u 01:18

Bionic
Reading

Na netom završenim parlamentarnim izborima sam SDP osvojio je 39 mandata, no samo pet mandata pripada ženama. Direktna je to posljedica i rasporeda, ali i broja žena na listama na kojima SDP u pojedinim jedinicama ne zadovoljava ni zakonski određenih 40 posto podzastupljenog spola. Ovakvu crnu statistiku želi promijeniti jedan od kandidata za predsjednika SDP-a Domagoj Hajduković koji u stranci želi potaknuti raspravu o uvođenju tzv. cik-cak lista

U svom programu za, kako kaže, novo poglavlje SDP-a Hajduković želi 'vratiti izgubljeno povjerenje građana u ljevicu, želi snažno, a ne načelno, uključivanje članstva i simpatizera u sve stranačke procese i vraćanje vjeru u ideale pravednosti, posebice mladima koji su nekad nosili promjenu na svojim leđima'.

Smatra da SDP mora više raditi na uključivanju, bilo sindikata ili nevladinih udruga i drugih segmenata društva koji ukazuju na probleme. Jedan su od tih segmenata, objašnjava za tportal, i žene koje moraju imati jednaku priliku kao muškarci.

'Želio bih u stranci potaknuti raspravu o uvođenju cik-cak lista (op. a., naizmjenično postavljanje ženskih i muških kandidata na listama). Činjenica je da sada imamo samo pet zastupnica u Saboru, a ja znam da ima puno vrijednih i pametnih žena u SDP-u koje su samozatajne. Pozivam ih da pomognu stranci, ali stranka pritom mora pomoći i njima. Cik-cak liste nisu zakonski regulirane, ali mi to u SDP-u možemo postaviti kao interno pravilo, jednako kao što smo postavili pravilo izbora predsjednika stranke po načelu jedan član - jedan glas, što su kasnije preuzele i druge stranke', kaže Hajduković za tportal.

Uz žene, dodaje, treba uključiti i mlade. 'Liste moraju biti presjek društva, za sve ima mjesta i u stranci, ali i na listama', poručuje Hajduković.

Ovu ideju Hajduković želi raspraviti pred članstvom i kolegama. 'Također, volio bih da bude što više debata pred članovima i simpatizerima jer želim SDP u kojem sukobljavanje razmišljanja i ideja jedino gura stranku naprijed, a ne nazad', poručuje Hajduković.

SDP-ov problem s postotkom žena na listama nije nova stvar. Podsjetimo, na prošlim im je izborima zbog kršenja odredbe o 40 posto podzastupljenog spola na listama prijetila i kazna.

Uoči početka procesa sastavljanja lista ove godine, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović obećao je da će se poštovati tzv. ženska kvota te spomenuo kako je na prošlim izborima bilo premalo žena na listama. Obećao je čak i uključivanje Foruma žena u sastavljanje lista, tzv. ženske kvote, no na kraju SDP čak u šest izbornih jedinica nije ispoštovao kvotu.

Od 151 zastupnika koji su izabrani u novi saziv Sabora samo je 19 žena. Od toga ih SDP, s pet zastupnica, zasad ima najviše.