MLADI SDP-OVAC IZ SLAVONIJE

Tko je Domagoj Hajduković, kandidat za šefa SDP-a?

15.09.2016 u 15:14

Bionic
Reading

S tek navršenih 35 godina Domagoj Hajduković zasad je najmlađi kandidat za poziciju predsjednika SDP-a. Iako nije pretjerano poznat široj javnosti, Hajduković se već nekoliko godina uspinje u stranci te je već dogurao do predsjednika županijske organizacije i potpredsjednika Glavnog odbora

Osječki SDP-ovac, rođen 4. lipnja 1981., jučerašnjom je objavom iznenadio i dio stranačkih kolega, ali i javnosti, koja o njemu nije znala mnogo.

Po struci je profesor engleskog jezika i književnosti te povijesti, ali i sveučilišni specijalist europskih studija. Trenutno je na doktoratu iz povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Za razliku od dobrog dijela svojih kolega, Hajduković se svojom strukom i bavio te je niz godina bio profesor engleskog i povijesti u osječkim i slavonskim osnovnim i srednjim školama, a predavao je i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku.

Uz to, od 2008. do 2010. bio je direktor Osječkog sajma, gradske tvrtke zadužene za organiziranje sajmova.

U visoku politiku ulazi 2011., kada je prvi put izabran za saborskog zastupnika i od tada je uredno osvajao saborske mandate. I dok je na izborima 2011. bio treći na listi, već lani i na netom završenim izborima predvodio je listu u 4. izbornoj jedinici. Međutim, na ovim izborima po rezultatima je bio tek drugi jer ga je uz pomoć preferencijalnih glasova preskočio HNS-ov predsjednik Ivan Vrdoljak.

Kandidat je bio i na lokalnoj razini. Na lokalnim izborima 2013. bio je SDP-ov kandidat za župana u Osječko-baranjskoj županiji, no otpao je već u prvom krugu, osvojivši samo 16,36 posto. Spominjala se i mogućnost njegove kandidature za gradonačelnika Osijeka na sljedećim lokalnim izborima.

Što se pak tiče stranačkog života, Hajduković je već nekoliko godina predsjednik osječko-baranjskog SDP-a, a u drugom mandatu je i potpredsjednik Glavnog odbora (GO) SDP-a. Na unutarstranačkim izborima u proljeće spominjalo ga se i kao kandidata za predsjednika GO-a, međutim stranka je ipak odlučila pojačati broj žena na visokim stranačkim funkcijama te je izabrana SDP-ova Romana Jerković.

Kakve su mu šanse postati predsjednikom SDP-a, odlučit će članstvo. Njegovi kritičari zamjeraju mu nedostatak karizme i iskustva i to što je 'prepristojan', no podrška je ipak pristigla. Hajdukovića su dosad već podržali šef virovitičko-podravskog SDP-a Tomislav Žagar, šef bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Vedran Babić, ali i predsjednik šibenskog SDP-a Franko Vidović.

Hajdukovićev brat pomoćnik u HDZ-Mostovoj vladi

Zanimljivo je kako u aktualnoj tehničkoj vladi, točnije u Ministarstvu gospodarstva kao pomoćnik sjedi i Hajdukovićev brat Boris. Na to je mjesto imenovan prije nekoliko mjeseci i to iz kvote Mosta, iako nije stranački opredijeljen.