šef diplomacije

Grlić Radman: Hrvatska će još intenzivnije skrbiti o hrvatskoj nacionalnoj manjini

28.07.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Hrvatska će nastaviti još intenzivnije skrbiti o hrvatskoj nacionalnoj manjini gdje god se ona nalazila, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman prilikom posjeta polaznicima "Male škole hrvatskog jezika i kulture" u Novom Vinodolskom u četvrtak, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova

"Mala škola hrvatskog jezika i kulture" održava se od 17. do 28. srpnja u Odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom, a obrazovni program, koji organizira Hrvatska matica iseljenika, obuhvaća učenje hrvatskog jezika, upoznavanje s hrvatskom poviješću i kulturom te mnogobrojne radionice, navodi se u priopćenju ministarstva.

"Kroz učenje jezika i upoznavanje s kulturom, mladi Hrvati imaju priliku očuvati svoj identitet i izgraditi snažnu povezanost s Domovinom. Vlada Republike Hrvatske nastavit će još intenzivnije skrbiti o hrvatskoj nacionalnoj manjini gdje god se ona nalazila", rekao je Grlić Radman.

"Naši iseljenici su veleposlanici hrvatske kulture i identiteta, a njihova predanost u očuvanju hrvatske kulture, jezika i tradicije te njihovo prenošenje sljedećim naraštajima zaslužuje posebno priznanje", dodao je.

U programu treću godinu zaredom sudjeluju i djeca iz Janjeva na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a projekt je i ove godine realiziran u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskom maticom iseljenika i Hrvatskim crvenim križem, ističe se u priopćenju.

"Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost potpore Hrvatima izvan Domovine, u svrhu poboljšanja njihova položaja, kvalitete života, njegovanja hrvatskog identiteta i povezanosti s Hrvatskom te je od 2016. godine za različite namjenske projekte izdvojila oko 340 milijuna eura", istaknuo je Grlić Radman.

Ovaj jedinstveni program, koji traje neprekidno od 1993. godine, okupio je dosad više od 1700 djece iz 41 zemlje svijeta, a ove godine u njemu sudjeluje 90 polaznika iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja, prema ministarstvu.