vilnius

Grlić Radman: Hrvatska podupire članstvo Ukrajine u NATO-u

11.07.2023 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatska snažno podupire članstvo Ukrajine u NATO-u, rekao je u Vilniusu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, što je tema o kojoj se u utorak raspravlja na samitu saveza koji bi trebao poslati "snažnu poruku" o kandidaturi Ukrajine

"Izražavamo snažnu predanost hrvatske vlade kada je u pitanju članstvo Ukrajine u NATO-u i u EU-u", rekao je ministar Grlić Radman uoči sastanka šefova diplomacija NATO-a koji se održava uz samit šefova država i vlada.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije u utorak da će Ukrajina dobiti "pozitivnu i snažnu poruku" o svom putu prema članstvu u NATO-u u utorak.

Radman je kazao da su ključne tri stvari kada se radi o poruci Ukrajini: vojna pomoć i podizanje interoperabilnosti ukrajinske vojske i NATO-a, uspostava Vijeća NATO-Ukrajina čiji se prvi sastanak održava u srijedu i ublažavanje formalnih uvjeta za pridruživanje.

Rekao je da će na ministarskom sastanku naglasiti i da Hrvatska snažno podupire euroatlantski put BiH, a na pitanje kolika je opasnost negativnih ruskih utjecaja u toj zemlji, rekao je da je ona "evidentna".

"NATO savez nastoji prvi puta od hladnog rata revidirati strateške i regionalne planove" za odvraćanje i obranu od Rusije, kazao je.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a bit će i ministri iz zemalja izloženih potencijalnim negativnim utjecajima Rusije - BiH, Moldavije i Gruzije.

  • +13
Sastanak šefova diplomacija NATO-a u Litvi Izvor: Profimedia / Autor: Sipa USA / ddp USA

Na sastanku ministara obrane, koji se također održava uz NATO samit, sudjeluje ministar obrane Mario Banožić. On je uoči tog skupa rekao da "današnji samit odražava jednu novu eru u kolektivnoj obrani" i u smislu rasta izdvajanja za obranu i u smislu potencijalnih novih članica, uključivo Švedske kojoj je Turska u ponedjeljak uklonila blokadu za ulazak u savez.

Proračun u RH za obranu je najveći od Domovinskog rata, naglasio je, s tim da su ove godine i povećana sredstva.

"Veselimo se novim nabavama i zajedničkim planovima koje ćemo mi kao članica NATO-a komunicirati dalje s ostalim članicama NATO-a upravo s ciljem zajedničkog odvraćanja", naglasio je.

Hrvatska je blizu 2 posto izdvajanja za obranu što bi trebao biti novi minimum za NATO. 

"Mi  sada imamo više od 1,8 posto, a bitnije od toga je da petina tih sredstava bude minimalno za modernizaciju i opremanje, Hrvatska je na 26 posto", dodao je ministar.