PREDVIĐANJE

Greenspan: Grčka će izaći iz eurozone!

09.02.2015 u 11:58

Bionic
Reading

Izlazak Grčke iz eurozone samo je pitanje vremena jer nitko više ne želi riskirati posuđujući novac toj zemlji, mišljenje je Alana Greenspana, bivšeg šefa američkih Federalnih rezervi

Prema pisanju Bloomberga, nekadašnji šef američkog Feda satima je prije no što je novi grčki premijer Aleksis Cipras u javnosti iznio plan kako njegova vlada namjerava plaćati račune koji joj stižu na naplatu, kazao da se grčka kriza ne može razriješiti sve dok ostane uz euro.

'Ne vidim da im pomaže to što još uvijek koriste euro i svakako ne vidim da takva politika pomaže ostatku eurozone', kazao je Greenspan u radio intervjuu za BBC u nedjelju. Greenspan smatra da je samo pitanje vremena kada će svi uvidjeti da je razlaz (napuštanje eurozone) najbolje rješenje.

Američki stručnjak komentirao je situaciju na kraju kritičnog tjedna za Grčku tijekom kojeg će čelnici zemalja eurozone odlučivati o zahtjevima novog grčkog premijera.
Grčki javni dug iznosi 320 milijardi eura što je 175 posto BDP-a.

'Grčka se nalazi u situaciji da ako ne dobije dodatne zajmove, neće moći platiti dugove i napustit će euro', predviđa Greenspan dodavši da ne vidi tko bi bio voljan Grcima osigurati sredstva s obzirom na dosadašnja razočaranja. Greenspan (88) je na kraju kazao i da u potpunosti podržava čvrst stav Njemačke prema zahtjevima iz Grčke.