završili upisi

Gotovo 40 tisuća osmaša može na praznike, evo koje škole su najčešće birali

10.07.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Točno u podne stigli su konačni rezultati upisa u srednje škole u Hrvatskoj

Zagrebačka XV. gimnazija, MIOC, škola je koja je najvećem broju učenika bila prvi izbor, no u njoj nema mjesta za sve. Dodatna provjera znanja za upis potrebna je zbog velikog broja odlikaša s istim brojem bodova, donosi RTL.

"37 kandidata koji nisu imali 5,0 prosjek u osnovnoj školi završilo je na završnoj listi i upisat će se u prvi razred. To pokazuje da je znanje jako bitno i da iza ocjena ma koliko god one dobre bile stvarno mora stajati znanje", objašnjava ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu, Nikola Dmitrović.

Na ljetnom roku pravo upisa ostvarilo je 39.889-ero učenika. Kada je riječ o ukupnom broju prijava, najviše učenika odabralo je gimnaziju i to općeg smjera. Od strukovnih programa najveći interes je za zanimanje ekonomist, slijede medicinske sestre ili tehničari, tehničari za računalstvo, hotelijersko-turistički tehničari, a tu su i kuhari.

"Po Nacionalnom planu oporavka i otpornosti jedan od naših ciljeva je povećati broj učenika u gimnazijskim programima, ali naravno ne zanemariti broj učenika koji nastavljaju srednjoškolsko strukovno obrazovanje", objašnjava Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Od strukovnih škola na prvo mjesto ljestvice prioriteta najviše učenika stavilo je Prvu ekonomsku školu u Zagrebu.

Ljetni praznici za sve koji su uspjeli upisati željenu školu konačno mogu početi, ostale čeka jesenski rok.

  • +105
Maturanti slave kraj školske godine, svibanj 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic