ratni zločin

General HVO-a Petković pisao Haagu: Prihvaćam odgovornost za svoja djela i kajem se

06.09.2021 u 22:24

Bionic
Reading

General Milivoj Petković, jedan od zapovjednika HVO-a kojeg je Haški tribunal 2017. godine, u sklopu presude takozvanoj "šestorci", pravomoćno osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MMKS), sljednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju

Petković, koji kaznu zatvora služi u Belgiji, je uz molbu svojih odvjetnika za prijevremeno puštanje na slobodu priložio i rukom pisano pismo za Predsjednika MMKS-a Carmela Agiusa u kojem je prihvatio odgovornost za djela za koja je osuđen te izrazio kajanje, piše Jutarnji list.

U pismu je između ostalog napisao da je prihvatio kaznu koju služi i da za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. 'Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima.(...) Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije', napisao je Petković.