putinov kritičar

Gdje je nestao Aleksej Navaljni? Opet se nije pojavio na ročištu, nema mu traga

18.12.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Vodeći ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ponovno se nije pojavio na sudskom ročištu, rekli su njegovi suradnici, a izostanak s ročišta pojačao je strahove da mu se nešto dogodilo

Najistaknutijeg kritičara predsjednika Vladimira Putina njegovi odvjetnici nisu vidjeli dva tjedna. Ruska vlada odbila je otkriti gdje se nalazi ili u cijelosti objasniti njegovo odsustvo.

Navaljnijev tim rekao je da kad se njihov klijent nije pojavio kao što je planirano u ponedjeljak, sudac je odlučio obustaviti postupak. Navaljni se na ročišta obično javljao videovezom.

Navaljnijevi odvjetnici rekli su da sudac ima obvezu pomoći im pronaći klijenta, ali da je umjesto toga "odustao od svoje dužnosti." Posebna izvjestiteljica UN-ova Vijeća za ljudska prava za stanje u Rusiji, Mariana Katzarova, izrazila je zabrinutost u ponedjeljak u Ženevi.

"Gospodin Navaljni i svi oni koji su proizvoljno pritvoreni trebaju odmah biti oslobođeni te im se trebaju omogućiti pravni lijekovi i odšteta za štetu koju su doživjeli, u skladu s obvezama o međunarodnim ljudskim pravima", rekla je.

Sud u gradu Kovrovu, 260 kilometara sjeveroistočno od Moskve, primio je Navaljnijeve pritužbe na upravljanje zatvorom u kojem služi zatvorsku kaznu od 19 godina zbog navodnog ekstremizma i drugih optužbi. Navaljani (47), navodno je uložio tužbe protiv zatvorskog sustava zbog kršenja njegovih prava.

Od početka prosinca, nije mu bilo traga te je propustio nekoliko ročišta. U početku, ruski zatvorski službenici krivili su nestanak struje zbog nemogućnosti spajanja videolinka na sud. Potom su vlasti potvrdile da Navaljni više nije u regiji Vladimir, gdje se nalazi sud Kovrov.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da vjeruju da je Navaljni premješten iz zatvorske kolonije IK-6, no njegova lokacija i dalje je nepoznata.

Ovaj mjesec, Navaljnijeve pristaše pokrenule su kampanju "Rusija bez Putina", pozivajući Ruse da prosvjeduju glasanjem za druge kandidate u nadolazećim predsjedničkim izborima 17. ožujka. Čak i prije nego što je nestao, Navaljnijev tim izrazio je brigu za zdravlje vodećeg oporbenog aktivista.