RAHUL IDE NA IZBORE

Gandhi strahuje od političkog smaknuća

24.10.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Indijski političar Rahul Gandhi, čiji su otac i baka bili žrtve političkih ubojstava, priznao je u četvrtak da postoji rizik da ekstremisti uzmu i njegov život. Taj 43-godišnjak koji će vjerojatno voditi Kongresnu stranku na općim izborima sljedeće godine priznao je i da je bio prijatelj s tjelesnim čuvarima koji su mu ubili baku Indiru 1984. godine

'Moja baka i moj otac ubijeni su u atentatima i sutra će možda ubiti i mene, ali nije me briga', kazao je Gandhi u neobično privatnom i otvorenom govoru u državi Rajasthan.

Inače notorno sramežljivi Gandhi koji se dosad često puta činio neodlučan u tome da nastavi putem svojih predaka sada izgleda otvara osobnu tragediju kao izbornu taktiku protiv hinduske nacionalističke opozicije.

Indiru Gandhi, indijsku premijerku, ubili su njezini tjelesni čuvari Sikhi u osveti za vojni napad na Zlatni hram u Armitsaru, sveto mjesta Sikha. Rahulova oca Rajiva, također bivšeg premijera, ubili su tamilski bombaši 1991. godine.

Prisjećajući se dana kada mu je ubijena baka, Rahul je kazao da je došao kući iz škole i našao 'bakinu krv u jednoj, a krv svojih prijatelja u drugoj sobi' - što je referenca na zaštitare Satwanta Singha i Beanta Singha, ubojice Indire Gandhi koje su odmah poslije atentata usmrtile snage sigurnosti.

'Bio sam vrlo blizak s njima. Jedan me naučio kako igrati badminton', kazao je Rahul. 'Trebalo mi je jako dugo vremena, oko 10-15 godina, da se oslobodim bijesa zbog toga', dodao je.

'Godine su potrebne da se oslobodimo bijesa, a potrebna se samo minuta da se potakne bijes prema nekome', kazao je Gandhi, ciljajući na nacionalističku politiku hinduske stranke Bharatiye Janate (BJP) i njihova stalna trvenja s muslimanskim stanovništvom.

Gandhi je sada potpredsjednik Kongresne stranke, ali čak i s njim na čelu stranka nema velike izglede da obrani vlast da izborima u svibnju sljedeće godine. Po anketama, BJP u velikoj je prednosti.