uhićenja u sankt peterburgu

FSB: Ukrajinci su nas namjeravali otrovati

14.03.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Službenici ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) uhitili su pripadnike Ruskog dobrovoljačkog korpusa, koji je u Rusiji označen kao teroristička skupina, a navodno su planirali poslati otrovanu humanitarnu pomoć u zonu specijalnih vojnih operacija, kako u toj zemlji još uvijek nazivaju rat u Ukrajini

FSB je, kako tvrde, razotkrio nezakonite aktivnosti tajne ćelije Ruskog dobrovoljačkog korpusa. Riječ je o paravojnoj postrojbi koju čine Rusi, a djeluje pod pokroviteljstvom ukrajinske vojske i sigurnosnih službi. Pripadnici korpusa sudjelovali su u vojnim upadima u ruska pogranična područja u blizini Belgoroda iz Ukrajine.

Iz FSB-a kažu da je uhićena skupina djelovala u službi Glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva obrane u Sankt Peterburgu.

Skupina je uključivala četiri 'krajnje desničarska' stanovnika Sankt Peterburga koji su planirali otrovati hranu namijenjenu humanitarnoj pomoći za ruske trupe u zoni posebnih vojnih operacija i za stanovnike novih ruskih regija, prema uputama svojih voditelja iz Ruskog dobrovoljačkog korpusa i ukrajinske obavještajne službe, objavio je FSB, a prenio TASS.

Prema FSB-u, uhićenici, koji su također vršili izviđanje oko bolnica, transportne i druge kritične infrastrukture u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj regiji za pripremu terorističkih napada, mogli bi dobiti 10 do 20 godina iza rešetaka.