moralno zlostavljanje

Francuski teleoperater Orange proglašen krivim za samoubojstva zaposlenika

20.12.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Francuski teleoperater Orange i njegov bivši direktor Didier Lobard proglašeni su krivima za 'moralno zlostavljanje' koje je dovelo do niza samoubojstava u razdoblju restrukturiranja tvrtke ranih 2000-tih, presudio je u petak pariški sud

Povijesna presuda protiv bivšeg monopolističkog teleoperatera vjerojatno će utjecati na upravne odbore u drugim francuskim tvrtkama jer utire put za slične kolektivne sudske procese.

Sud je osudio Lombarda na godinu dana zatvora od kojih osam mjeseci uvjetno i novčanu kaznu od 15.000 eura. No kako je dosuđena kazna manja od dvije godine i Lombard nije opasan po društvo on zapravo neće ići u zatvor.

Traumatična epizoda samoubojstava zaposlenika u tvrtki u prvom desetljeću 21. stoljeća potaknula je istraživanje korporativne kulture u Francuskoj. Sud je proglasio kompaniju Orange krivom po istim optužbama i dosudio joj 75.000 eura kazne.

'U financijskom smislu kazna je blaga, no ovo je prvi put da je francuska kompanija osuđena za moralno zlostavljanje i to je vrlo loše za njezin ugled', rekao je odvjetnik specijaliziran za zločine bijelih ovratnika.

Prema ocjeni tog odvjetnika koji nije želio biti imenovan, presuda će utjecati na druge tvrtke jer stvara presedan za odgovornost korporacija u pogledu moralnog zlostavljanja i izgaranja na poslu. Mnogi pojedini direktori osuđeni su za zlostavljanje i često otpšteni zbog toga, no do danas nisu bile osuđene cijele tvrtke.

Orange je u 2018. godini zaradio 3,3 milijarde eura i nakon presude rekao je da se neće žaliti. Orange je ranije priznao patnju žrtava i pogreške u upravljanju te provedbi plana restrukturiranja, ali je odbacio optužbe o sustavnom planu zlostavljanja zaposlenika.

Tužiteljstvo je u tužbi protiv kompanije kazalo da su metode korištene u restrukturiarnju tvrtke koja se tada zvala France Telecom, nakon privatizacije izazvale val samoubojstava. U optužnici su nabrojali najmanje 18 samoubojstava i 13 pokušaja samoubojstava između travnja 2008. i lipnja 2010.

Sudski proces obuhvatio je razdoblje od 2007. do 2010., i planove transformacije kompaniej France Telecom u tri godine sa zacrtanim ciljem otpuštanja 22.000 radnika. Tvrtka je imala više od 100.000 zaposlenika koji su obavljali stotinjak različitih struka i radili na 23.000 mjesta u Francuskoj.