TEHNOLOŠKI OZBILJNIJA INVESTICIJA

[FOTO/VIDEO] Nabava prvih dronova najavljuje punu transformaciju u buduću vojsku Kosova, evo što sve Priština naručuje od Amerikanaca

28.01.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Iako Kosovske snage sigurnosti (KSF), prema planu posebnog izaslanika UN-a za rješavanje statusa Kosova i bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, smiju zasad imati isključivo lako naoružanje, prethodnica buduće vojske Kosova uskoro bi trebala dobiti svoje prve bespilotne letjelice američke proizvodnje. Riječ je o 40 primjeraka dronova tipa RQ-20 Puma LE s produljenom autonomijom leta, a tportal donosi detalje kupnje

Prema pisanju prištinskog dnevnog lista Koha Ditore, Kosovske snage sigurnosti (KSF) dobit će 40 primjeraka bespilotnih letjelica tipa RQ-20 Puma LE (Long Endurance) po cijeni od 215.000 dolara za aparat. Riječ je naime o dijelu sporazuma o nabavi vojne opreme koji je kosovski ministar obrane Armend Mehaj početkom prošlog ljeta dogovorio sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema ranijem dogovoru Prištine i Washingtona, Kosovske snage sigurnosti trebale su nabaviti samo šest dronova, no iz još uvijek nepoznatog razloga broj naručenih bespilotnih letjelica je ušesterostručen. Valja imati na umu to da se službene snage sigurnosti Kosova nalaze pod kontrolom i zapovjedništvom KFOR-a, međunarodnim mirovnim snagama pod vodstvom NATO-a što nadgledaju svaki dio procesa kojim se KSF transformira u buduće oružane snage nekadašnje autonomne pokrajine bivše Jugoslavije.

Uloga NATO-a u njihovu stvaranju bila je dvojaka pa je zapadni obrambeni savez pomagao u samom formiranju Kosovskih snaga sigurnosti, ali je i uspostavio civilne organizacije za nadzor i kontrolu. Jedan od osnovnih ciljeva bio je potaknuti srpsku manjinu na Kosovu da pristupi snagama koje su zamišljene kao multietničke, a sve kako bi KSF postao izvor regionalne stabilnosti.

Uključene i zadaće protiv krijumčara droge

Izvor: Društvene mreže / Autor: AeroVironment Inc.

Riječ je o snagama koje broje nešto više od aktivnih 6000 pripadnika dok se njih 3000 nalazi u rezervnom sastavu. Prema Ahtisarrijevu planu, KSF smije biti naoružan samo lakšim pješačkim naoružanjem, a za potrebe sigurnog transporta pripadnika buduće kosovske vojske služe uglavnom borbena oklopna vozila turske proizvodnje poput Kirpija, Vurana, Otokarovih Akrepa i Cobre te američki Humveeji i M1117 Guardiani. Uz to, KSF-u su donirani Mercedesovi i Ivecovi kamioni.

Glavne zadaće KSF-a su zaštita civilnog stanovništva, odnosno traganje i spašavanje, uklanjanje eksplozivnih naprava, gašenje požara i slično. NATO planira podržavati razvoj KSF-a do njegove pune operativne sposobnosti, a u sklopu te transformacije, prije sve izglednijeg ulaska djelomično međunarodno priznate republike u Sjevernoatlantski savez, stižu prvi dronovi RQ-20 Puma LE američke tvrtke AeroVironment.

Prva tehnološki ozbiljnija investicija u izgradnji sposobnosti KSF-a u rukovanju bespilotnim sustavima trebala bi uskoro rezultirati opremanjem kosovskih 'sigurnjaka' ultralakim sustavom koji se napaja putem baterije i lansira se iz ruke ili putem katapulta. Sustav je primarno namijenjen za zadaće prikupljanja obavještajnih podataka, motrenja, izviđanja i otkrivanja ciljeva putem sofisticirane opreme koju čini optoelektronska Mantis i45 i infracrvena Mantis i45N kamera rezolucije 15 megapiksela i uvećanja do 50 puta.

RQ-20 Puma Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Puma se također može koristiti za procjenu rezultata borbenih djelovanja, razne vrste patrola, traganje i spašavanje, ali i u zadaćama borbe protiv krijumčara droge. Za takvo djelovanje koriste se ugrađeni senzori za noćne operacije LWIR i moćni laserski osvjetljivač za operacije u noćnim i uvjetima slabe vidljivosti. Dron ima i mogućnost ugradnje potkrilnog mobilnog spremnika za jednostavnu integraciju dodatne opreme. Sustav je vrlo mobilan putem kofera u koji se ugrađuje zemaljska upravljačka stanica što se sastoji od ručnog upravljača i laptopa s velikim zaslonom i prenosivom tipkovnicom.

Ekskluzivan klub korisnika

Naručena verzija Pume, primjenjujući antenu za dalekometno praćenje (LRTA), ima maksimalan operativni domet do 60 kilometara, a autonomija leta za slučaj korištenja standardnog paketa izviđačke opreme iznosi 5,5 sati, s time da se ugradnjom dodatne baterije Smart2500 vrijeme leta produžuje za dodatni sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AeroVironment Inc.

Prema dostupnim podacima, maksimalna masa korisnog tereta iznosi 2,5 kilograma, a sama letjelica dužine je 2,2 metra dok joj je raspon krila 4,6 metara. Maksimalna masa iznosi 12,2 kilograma, a letjelica bez problema funkcionira pri ekstremnim temperaturama u rasponu od -30 do +50 stupnjeva Celzijevih i to pri maksimalnoj brzini od 46 kilometara na sat. Koliko je poznato, verziju LE trenutno koristi isključivo američka vojska dok su ranije verzije Puma u sastavu vojski Albanije, Belgije, Kanade, Češke, Danske, Egipta, Estonije, Francuske, Latvije, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Njemačke, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: X00 News

Budući da je KSF nabavom dronova Puma LE ušao u ekskluzivni klub korisnika, procjenjuje se da je plan službene Prištine, prema kojem bi se transformacija KSF-a u vojsku Kosova trebala okončati do 2028. godine, u punom zamahu. Tome u prilog govori i povećanje vojnog budžeta koji samo za ovu godinu iznosi više od 100 milijuna eura, a u skorije vrijeme KSF bi trebao početi dobivati i prve helikoptere, minobacače i lako prenosive protuzračne sustave.