IPAK NEOŠTEĆENA

[FOTO/VIDEO] Aktivisti ponovno napadaju: Crnom tekućinom zalili Klimtovu sliku u Beču

15.11.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Klimatski aktivisti ponovno su se odučili na udar na svjetske muzeje i galerije. Ovaj put su bacili crnu, uljnu tekućinu na sliku Gustava Klimta u jednom austrijskom muzeju

Aktivisti grupe Last generation Austrija za metu su odabrali sliku 'Smrti i život' Gustava Klimta koja je izložena u Muzeju Leopold u Beču.

Jedan od aktivista bacio je crnu, uljnu tekućinu nalik nafti na sliku, koja pritom nije oštećena jer se nalazi iza stakla. Istog aktivista odgurnuo je čovjek zadužen za osiguranje, dok se drugi aktivist istovremeno zalijepio rukom za sliku.

Aktivistička grupa na Twitteru je branila svoju akciju, poručivši da prosvjeduje protiv 'bušenja nafte i plina', što su nazvali 'smrtnom presudom društvu'.

Na videu incidenta, koji je grupa objavila na internetu, može se čuti kako jedan od aktivista viče kako 'za problem znamo već 50 godina - konačno moramo djelovati, inače će planet biti uništen'.

'Zaustavite uništavanje fosilnih goriva. Jurimo u klimatski pakao', poručili su.

Aktivisti zalili Klimtovu sliku Izvor: Profimedia / Autor: HANDOUT / AFP / Profimedia

Podsjetimo, različite aktivističke grupe djeluju već mejsecima na sličan način. Aktivisti su tako bacili pire krumpir na sliku Cauldea Moneta u Njemačkoj, zalijepili su se rukama za Goyine splike u španjolskom Pradu, juhom od graška zalili su Van Goghovu sliku u Rimu, lijepili su se i za slavnu Vermeerovu 'Djevojku sa bisernom naušnicom' u Den Haagu, dok je u austrijskoj Canberri cilj bila Warholova slika.

Britanska grupa Just Stop Oil prošlog je mjeseca bacila juhu od rajčice na Suncokrete Vincenta van Gogha u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Članovi iste organizacije također su se zalijepili za okvir rane kopije Posljednje večere Leonarda da Vincija na londonskoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti i za Kolovo sijeno Johna Constabla u Nacionalnoj galeriji.