drugo izdanje

[FOTO] Na Festivalu bespravne gradnje dodijeljena Zlatna Vruja za devastaciju pomorskog dobra: 'Nije otišla daleko'

02.10.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Na drugom po redu prosvjedu protiv bespravne gradnje danas su u uvali Vruja kod Piska podijeljene i nagrade Zlatna Vruja, namijenjene ‘drugoj najboljoj devastaciji na pomorskom dobru’

Organizatori 'Festivala bespravne gradnje' ističu da nagrada ni ovaj nije otišla daleko od Vruje, kažu ,’eno je u Marušićima, kod Talijana Giuseppea Sparte’, piše Makarska Danas.

'Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu. Sparta ih je pregradio. S vremenom je stavio i katanac na svoje stepenice tako da se nitko osim njega ne može spustiti do mora.

  • +17
Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u Vruji Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo kako je Giuseppe Sparta doslovce zaključao plažu: 'Inspekcije su te stepenice proglasile opasnima po život jer prijeti odron kamenih gromada, ali iste te inspekcije nikako da sruše i saniraju stepenice i oslobode mještanima put do plaže'.

Pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske.

Uz to je, navode, dodijeljeno i posebno priznanje. Otišlo je u ruke investitorima hotela u Postirima na Braču. Žiri Zlatne Vruje smatra da bi taj objekt osvojio njihovu nagradu da je kojom srećom bio građen bez dozvola.

Dodijeljene su,kažu, i tri pohvalnice. Prvu pohvalnicu dobilo je Ministarstvo pravosuđa RH za projekt bespravne izgradnje zgrade Općinskog suda u Splitu, drugu pohvalnicu dobio je 'vlasnik pomorskog dobra' Tomislav Meštrović jer je neumorno i predano tjerao Tonku Alujević sa svoje privatne plaže u Drveniku Velom uvjeravajući da je pomorsko dobro njegovo privatno vlasništvo, dok je treću pohvalnicu dobila je investitorica Tereza Žderić za harmonizaciju splitske uvale Ježinac, bagerima i pikamerima.

Kako je bilo na prvom, prošlogodišnjem Festivalu bespravne gradnje, pogledajte ovdje.