SVEČANOST U ZADRU

[FOTO] Tri desetljeća od operacije Maslenica: 'Upravo je ovdje oslobođena Hrvatska. Tu se pokazalo da imamo snagu, vještinu i ljude'

21.01.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je u subotu u Zadru da je Vojno- redarstvena operacija Maslenica bila priprema za VRO Oluja te da su načela po kojima se pripremala Maslenica bila priprema i za Bljesak i za Oluju

"To je bilo uvjerenje našem narodu da ćemo svoju zemlju osloboditi, a bila je to i poruka neprijatelju. Bilo je samo pitanje kad će Hrvatska osloboditi svoju domovinu. Pamti Zadar, pamti hrvatski narod i Maslenicu i hrabrost svih hrvatskih branitelja", poručio je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodao je da neprijatelj nije slučajno odabrao ovaj dio Hrvatske kako bi je prepolovio“.

"Upravo je ovdje oslobođena Hrvatska, a sve sastavnice HV-a i MUP-a ovdje su dale najbolje od sebe i postavile temelje za oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju. Tu se pokazalo da Hrvatska ima snagu, volja nikad nije bila upitna, da ima vještinu i ljude koji će to izvesti po svim pravilima ratovanja", rekao je Božinović.

Naglasio je da želi ukazati na nevjerojatnu predanost, znanje i žrtvu koju su podnijeli svi, branitelji.

Božinović: Akcija Maslenica ostat će urezana u kolektivnu svijest hrvatskog naroda

"Pogotovo oni koji su na obroncima Velebita osvajali vrhove koji su nam bili ključ za operaciju Oluja. Zahvaljujemo svim sudionicima akcije Maslenica, zahvaljujemo i iskazujemo posebno poštovanje obiteljima poginulih i ranjenih. Ovo je bila akcija koja će ostati duboko urezana u kolektivnu svijest hrvatskoga naroda", ustvrdio je Božinović.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je da mu je "čast biti ovdje s ministrima, među braniteljima, koji su, unatoč mladosti i slaboj opremljenosti, hrabro stali i obranili granice u kojima živimo“.

"Na takav način, kao Ministarstvo obrane, dajemo podršku svim braniteljima i želimo poslati poruku mladima kako se voli država. Podsjećamo i branitelje na trenutke kad su stvarali Hrvatsku vojsku. U svjetlu ovih 30 godina, možemo samo promatrati što se sve događalo i da nijedna žrtva nije bila uzaludna", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Podsjetio je i da je Hrvatska danas članica NATO-a, članica Europske unije i šengenskog prostora Eurozone.

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, u Crkvi. Sv. Šimuna u Zadru u 11. sati počela je svečana misa, a svečanost se nastavlja u 13 sati u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će se održati svečana akademija na kojoj će sudjelovati premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

Obilježavanje je počelo jutros budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka. Uz Medveda i Božinovića, u odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, general Ante Gotovina, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Vijenci su položeni i kod spomen-obilježja 3. bojni Imotski sokolovi i 4. gardijskoj brigadi Pauci u Ulici Ante Starčevića, a potom je na parkiralištu Relja otvorena izložba Taktičko-tehnički zbor opreme Hrvatske vojske i MUP-a, koju će građani Zadra moći razgledati do 16 sati.

  • +11
Zadar: Održan mimohod pripadnika OSRH i MUP-a s ratnim zastavama povodom 30. obljetnice VRO Maslenica Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Prije mimohoda pripadnika OS RH i MUP-a s ratnim zastavama, počast stradalim braniteljima delegacije su odale i kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine. Svečana misa služena je u 11.30 sati u Crkvi sv. Šimuna, a u 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održat će se svečana akademija na kojoj bi trebao sudjelovati i premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Goran Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

U 14.30 na nebu iznad Zadra letački program održat će Krila Oluje, a u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu koncert Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a S. Mihovil.

Akcija Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata.

Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Oslobođeno i petnaestak mjesta i sela u zadarskom zaleđu, Zrakoplovna baza Zemunik i Novsko ždrilo.

U akciji Maslenica i neposredno poslije nje ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja, a najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada Kune koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.

Banožić: VRO Maslenica je bila poruka da su HV i policija odlučne osloboditi Hrvatsku

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku te istaknuo da je ona bila snažna poruka da su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne osloboditi svaki pedalj Hrvatske.

"Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je počela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993., bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija, odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje.

Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja", napisao je Banožić te dodao da su ta njihova hrabrost i odlučnost bile snaga koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

  • +10
Zadar: Povodom 30. obljetnice VRO Maslenica odana počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Upravo zato, dodao je Banožić, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva.

"Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti", istaknuo je.

"Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu. Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se sa izazovima. Ponosni na sve ono što smo do danas postigli, slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj", poručio je.