SLIJEDI NOVČANA KAZNA

Ovo će ih koštati: Sljedeće stranke nisu ispunila 'žensku kvotu', rekorder je HDZ

  • M. Šu./S.S.
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:32
  • Objavljeno 18.06.2020 u 14:35
Bionic
Reading

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo pravovaljane liste za parlamentarne izbore, orktiveno je i koje stranke ili liste nisu ispunile spolnu kvotu, odnosno obvezu da na listama imaju 40 posto pripadnika podzastupljenog spola

Rekorder u neispunjavanju tzv. ženske kvote je HDZ koji s partnerima izlazi na izbore u 11 izbornih jedinca, a niti u jednoj nije ispunio uvjet da na listi mora imati 40 posto žena. SDP koji na izbore sa svojim partnerima izlazi u 10 izbornih jedinica, tzv. žensku kvotu nije ispunio u dvije izborne jedinice.

Među velike kršitelje upisuje se i koalicija 'Desna liga', koju sačinjavaju Neovisni za Hrvatsku Brune Esih, HSP i Generacija obnove. Na izbore će u 11 izbornih jedinica no u čak 7 nisu ispunili kvotu. Domovinski pokret Miroslava Škore žensku kvotu nije ispunio samo u jednoj izbornoj jedinici. Hrvatska demokratska stranka Deana Glubića na izbore će u pet izbornih jedinica no ni u jednoj nije ispunila tzv. žensku kvotu.

Blok umirovljenici zajedno, nekadašnji koalicijski partner HDZ-a, na izbore izlazi samostalno u 9 izbornih jedinica, no u četiri nisu ispunili uvjete o zastupljenosti ženskog spola. Stranka Moja voljena Hrvatska na izbore izlazi u pet izbornih jedinica, no u tri nisu ispunili tzv. žensku kvotu. Među prekršitelje s jednom listom koja nije ispunila uvjete ubrajaju se i A-HSP, Braniteljska domoljubna stranka Hrvatske, koalicija HNS-a i HSS-a koja zajednički izlazi na izbore u 4. izbornoj jedinici te Stranka Hrvatski vidik.

>>> Objavljene sve liste kandidata za Sabor, pregledajte ih i recite nam: Koga ćete zaokružiti?

Neke stranke stavile premalo muškaraca

Dok je većina prekršitelja na listu stavila premalo žena, ima i onih koji su na listu stavili premalo muškaraca. Zbog toga će prijava dočekati Hrvatsku stranku građanskog otpora i njihovu listu u 3. izbornoj jedinici, te Hrvatsku stranku budućnosti i njihovu listu u 10 izbornoj jedinici.

Sve one koji nisu ispunili kvotu Državno izborno povjerenstvo prijavit će DORH-u, a onda postupak ide na Prekršajni sud. Zbog neispunjenja kvote strankama prijti kazna od 50 tisuća kuna po listi. Tako bi HDZ mogao platiti kaznu od 550 tisuća kuna, a SDP 100 tisuća kuna.