Povratak

Everquest Next

08.10.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Veteran MMO industrije vraća se na velika vrata

Prvi Everquest izašao je 1999. godine i bio je jedna od prvih MMO igara koje su popularizirale, dotad, prilično niche žanr. O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da su serveri za ovog MMO veterana još uvijek aktivni, a igra će za koji mjesec dobiti i svoju jubilarnu dvadesetu ekspanziju. Everquest je svoj vrhunac doživio 2004. godine kad je Norrath nastanjivalo oko dva milijuna igrača.

Everquest je popularizirao mnoge stvari koje su danas prisutne u modernim MMO-ima, poput 'svetog trojstva' (damage-tank-healer), pridruživanja guildama, dvoboja s ostalim igračima itd. Također, Everquest je bio optuživan za isto ono za što se danas optužuje WoW - izazivanje ovisnosti - te je zbog toga i dobio naziv 'Evercrack', a prodaja igre je u Brazilu čak i kompletno obustavljena 2008. godine 'jer igrače stavlja u teške moralne dileme na koje ih potiče priroda questova u igri'.

Everquest 2 izlazi 2004. godine i u mnogočemu definira MMO žanr. Možda je Everquest 2 imao nesreću što je izašao u isto vrijeme kad i Blizzardovo MMO čudovište, World of Warcraft, ali u to vrijeme Everquest je još uvijek bio glavni igrač na MMO sceni, a fenomenalan uspjeh i popularnost WoW-a nije mogao predvidjeti ni sam Blizzard. Najveća razlika od originala bilo je implementiranje visoko prilagodljivog korisničkog sučelja i poboljšane grafike.

 

 

Za Everquest 2 izašlo je devet ekspanzija i tri adventure packa (mini-ekspanzije za nekoliko dolara), a deseta ekspanzija izlazi ovaj mjesec.

S Everquestom Next, Sony Computer Entertainment se želi vratiti na velika vrata u MMO žanr i uzeti svoj dio kolača. Everquest Next neće biti nastavak niti prequel postojećim Everquest igrama, već će predstavljati paralelni svijet Norratha u kojem će igrači susretati poznate likove iz prošlih igara, ali odnosi likova i događaji će vjerojatno odstupati od službene priče.

Developeri su naglasili da će se Evequest Next vratiti korijenima u smislu mehanike gameplaya dok će istovremeno iskoristiti prednosti modernog MMO dizajna.

Everquest Next donosi mnoge inovacije u odnosu na ostala dva nastavka. Miješanje klasa je jedna od njih. Po izlasku igre bit će dostupno preko 40 različitih klasa (ili profesija), igrači će skupljati različite moći i oružja za koje su vezane kroz cijelu igru. Bit će dostupne različite moći s obzirom na to koja ste klasa i koje oružje u tom trenutku nosite.

 

Jedna prilično zanimljiva stvar koju će Everquest Next predstaviti je uništavanje okoliša. Prema riječima developera, cijeli svijet je sastavljen od malih kockica, tj. voxela, koji omogućavaju igračima da uništavaju stvari i okoliš oko sebe. Ono što cijelu stvar čini još zanimljivijom je mogućnost da igrači svojom destruktivnom naravi slučajno otkriju prolaze u niže razine Norratha jer je cijeli svijet sastavljen od njih nekoliko.

Trajna promjena i utjecaj na svijet jedni su od 'svetih gralova' MMO žanra. No, Sony Computer Entertainment tvrdi da je našao rješenje ovog problema. U EQ-u Next igraći će moći izazvati stalnu promjenu u svijetu gradeći cijele gradove, štiteći ih od napadača te sudjelovati u ogromnim bitkama. Najbliže ovom konceptu ima WoW sa svojom phasing-tehnologijom kojom prividno utječete na svijet oko sebe, ali u krajnosti svi gledaju istu sliku. Osnova razlika između WoW i EQ sistema je da jednom kad se neki događaj dogodi u EQ-u npr. bitka koja će odlučiti hoće li grad opstati ili ne, on više neće moći biti ponovljen. Shodno tome, svaki lik u Everquestu Next imat će unikatnu priču. Nema nekog predodređenog puta, a igra će pamtiti svaku vašu odluku. Možda želite pomoći ljudima u nekoj bitci, a možda vam se to baš ne sviđa i odlučite ih uništiti. Sve će to utjecati na svijet koji će igrači vidjeti.

Jedan od alata koji će SCE dati igračima da utječu na svijet Norratha je Everquest Next Landmark. Everquest Next Landmark je free-to-play sandbox igra u kojoj će igrači moći graditi sve što im padne na pamet. Ono što čini ovaj pristup jedinstvenim je činjenica da ono što igrači izgrade u Landmarku može završiti u Everquestu Next. Everquest Next tako daje priliku igračima da sudjeluju u izgradnji okoliša igre što čini ovaj MMO jedinim koji dopušta user generated content. Everquest Next Landmark izaći će ove zime.

 

 

Everquest Next bit će free-to-play MMO, ali neke stvari u igri bit će dostupne za kupnju pravim novcem. U tom svjetlu, SCE je nedavno objavio vijest da će igrači moći kupiti lvl 85 likove (95 je najviši level). 'Neki igrači ne žele drugi put prelaziti cijeli sadržaj igre dok drugi odmah žele uskočiti u endgame sadržaj'. Bez posla će ostati mnogi servisi za levelanje likova, a čini se da je SCE riješio problem koji je koštao mnoge MMO-ove pozamašnog broja pretplatnika, a to je dovoljna količina sadržaja za najviše levele.










Datum izlaska igre nije poznat, a kako tvorci EQN-a tvrde, stvarno žele igrače uključiti u razvoj igre tako da će datum izlaska Everquesta Next biti rezultat suradnje studija i EQ zajednice, ali očekuje se negdje tijekom 2014. godine.