nema sirovine

Europski plan za proizvodnju topničkih granata je osuđen na propast, evo zašto

06.03.2024 u 16:55

Bionic
Reading

Nedostupnost baruta koči nastojanja europskih zemalja da osiguraju stotine tisuća projektila za ukrajinsku vojsku koja se žestoko bori protiv ruskih osvajača. Rješenja se tek pojavljuju na obzoru

'Svi smo svjesni činjenice da nas nedostaju neke komponente, posebno barut', rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon okupljanja saveznika Kijeva u Parizu. 'Barut je ono čega nam danas zapravo fali', istaknuo je.

Barut ulazi u pogonska punjenja koja izbacuju topničke granate - kilometrima daleko - kao što su projektili od 155 milimetara koji se koriste u mnogim topovima poslanim u Ukrajinu.

'Jednostavna topnička granata sastoji se od tri dijela - čelično kućište, visokoeksplozivno glavno punjenje i detonator, obično postavljen tako da izazove eksploziju pri udaru', objasnio je Johann Hoecherl, stručnjak za streljivo na Sveučilištu njemačkih oružanih snaga u Münchenu za France24.

  • +13
Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Pogonski naboji su obično odvojeni, jer će (topnici) uzeti jedno ili dva, do šest ili čak osam', ovisno o željenom dometu, dodao je.

Iako se pogonski naboji još uvijek naziva barutom, 'u današnje vrijeme to uopće nije barut, već se sastoji od šipki ili kuglica', objasnio je Hoecherl.

U videu na svojoj web stranici, njemački proizvođač oružja Rheinmetall prikazuje složive cilindre s pogonskim nabojima koji se mogu slagati jedan na drugi, napunjene eksplozivnim kuglicama koje se uklapaju iza projektila u ležištu topa.

Europa ima vrlo malo proizvođača baruta, rekao je Jean-Paul Maulny, zamjenik ravnatelja francuskog Instituta za međunarodne i strateške odnose (IRIS). Među njima su tvrtke poput Eurencu, s operacijama u Francuskoj, Belgiji i Švedskoj i Nitrochemie, većinski u vlasništvu Rheinmetalla, s lokacijama u Njemačkoj i Švicarskoj.

Budući da mnoge zemlje pokušavaju vratiti proizvodnju kući, Francuska je 'u procesu preseljenja dijela proizvodnje Eurenca u Bourges" oko 200 kilometara južno od Pariza', rekao je Maulny.

'Ovo je jedno od uskih grla za streljivo, glavno pitanje je količina proizvodnje', dodao je. Povjerenik EU za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je novinarima u Parizu da se blok suočava s izazovima u pronalaženju sirovina za barut.

'Da biste napravili barut potrebna vam je specifična vrsta pamuka, koja uglavnom dolazi iz Kine', rekao je. Nitroceluloza, poznata i kao barutni pamuk, ključni je sastojak u proizvodnji baruta. 'Možete misliti, isporuke ovog pamuka iz Kine su kao slučajno stale prije nekoliko mjeseci', ironičan je Breton.

Kina i Rusija posljednjih su godina pojačale gospodarsku suradnju i diplomatske kontakte, a njihovo strateško partnerstvo postalo je bliže nakon invazije na Ukrajinu.

Ovog tjedna u Rusiji, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong izjavio je da su odnosi 'u najboljem razdoblju u povijesti'.

Breton je naveo da su 'nordijske zemlje pronašle zamjenu za kineski pamuk... inovacija je na djelu, upravo kako bi se zadovoljile potrebe za barutom, jer (... ) imamo problema danas s kapacitetom baruta'. Tvrtke koje proizvode zamjenske sastojke za barut bit će među odabranima za bespovratna sredstva prema Uredbi EU o potpori proizvodnji streljiva (ASAP) koji će biti objavljen sljedeći tjedan, rekao je Breton.

Breton je predvidio da će napori EU-a da poveća proizvodnju topničkih granata dovesti do kapaciteta godišnje proizvodne između 1,5 i 1,7 milijuna do kraja ove godine. Procijenio je da je ekvivalentna brojka za Rusiju 'malo ispod dva milijuna'.

'Svi se stavljaju u poziciju da proizvode na mnogo većoj razini', rekao je stručnjak IRIS-a Maulny.

'Za sada, Ukrajinci imaju manjak projektila... Rusi nemaju manjak jer su dobili zalihe od sjevernokoreanaca, ali to bi se moglo dogoditi u sljedećim mjesecima", dodao je. 'Nitko nije bio spreman na visokointenzivni sukob u kojem postoji ogromna potrošnja vojne opreme. Nismo vidjeli rat poput ovoga još od Drugog svjetskog rata', zaključio je Maulny.