Josep Borrell

Europska unija nemoćna pred sukobom: Tko može izvršiti pritisak na Izrael? Već duže vremena Europa nije sposobna za to

14.05.2021 u 07:18

Bionic
Reading

Josep Borrell, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, rekao je u četvrtak navečer kako Europska unija nije sposobna posredovati u izralelsko-palestinskom sukobu

Pozvali smo na prekid sukoba, no tko može izvršiti pritisak na Izrael? Samo Sjedinjene Države. Već duže vremena Europa nije sposobna za to", izjavio je Borrell u Madridu gdje je na institutu Real Elcano govorio o svojoj novoj knjizi "Europska vanjska politika u doba Covida 19".

"Sjedinjene Države jedine mogu stati na kraj ovom sukobu, naravno ukoliko to žele", napomenuo je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

Izvor: Licencirane fotografije

Američki predsjednik Jose Biden je ranije tijekom dana opravdao intervenciju Izraela u kojoj je od ponedjeljka ubijeno 103 Palestinaca, od čega 27 djece. Istovremeno je Hamasovm raketiranju iz Pojasa Gaze poginulo sedam Izraelaca.

  • +14
Izraelski napad na Gazu Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER

"Ovaj sukob na Bliskom istoku nije ništa novo, no svijet gleda u stranu", rekao je Borrell.

Izrael je odbio nadležnost Međunarodnog kaznenog suda te odbija istragu ratnih zločina a ne priznaje niti poziv Ujedinjenih naroda da prestane sa širenjem okupacije gradnjom dodatnih židovskih naselja po Palestini. Izbacivanje Palestinaca s njihove zemlje i kuća u istočnom Jeruzalemu prošli petak dovelo je do najnovijeg vala.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV