i dalje se puca

[FOTO/VIDEO] Nema mira na Bliskom istoku: Izrael odbija pregovarati dok ne uništi Hamas, Amerikanci kupili vrijeme za pregovore, UN zasjeda tek u nedjelju

14.05.2021 u 07:06

Bionic
Reading

Palestinski militanti i peti dan sukoba lansiraju rakete na Izrael dok je ta država nastavila udarima na Gazu

Nešto nakon ponoći izraelska vojska poslala je poruku medijima da su njene trupe u Pojasu Gaze, što je potvrdio i vojni glasnogovornik Jonathan Conricus za AFP. No dva sata kasnije vojska je izdala 'pojašnjenje', rekavši da u Gazi 'nema vojnika', a glasnogovornik vojske pozvao se na 'pogrešno shvaćenu internu komunikaciju' kako bi objasnio situaciju. Neki stručnjaci smaraju da se nije radilo o pogrešci izraelske vojske nego o smišljenom manevru kako bi se prevarilo borce Hamasa da izađu iz skrovišta.

U četvrtak je izraelska vojska pozvala 7000 vojnih rezervista i rasporedila snage blizu granice s Gazom. Jedna od opcija koja se razmatra kopnena je ofenziva na Gazu, ali odluka o tome tek treba biti donesena. U petak se očekuje da američki izaslanik Hady Amr stigne u Izrael na razgovore o deeskalaciji sukoba s izraelskim, palestinskim i UN-ovim dužnosnicima. Izraelski dužnosnici zabrinuti su da će američka intervencija dovesti do pojačanog pritiska da se zaustavi njihova vojna operacija, javlja Axios.com.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres pozvao je na 'trenutnu deeskalaciju i prekid neprijateljstava u Gazi i Izraelu'. Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će se tek u nedjelju. Iako su Kina, Norveška i Tunis tražili da se sjednica održi već u petak, SAD je blokirao te napore. Američki državni tajnik Antony Blinken objasnio je da je tako ostavljeno više vremena za diplomaciju.

Razgovori između Izraela i egipatske ekipe za posredovanje prošle noći završeni su bez ikakvih konkretnih koraka prema čak i privremenom prekidu vatre, izvijestila je DPA, pozivajući se na egipatski sigurnosni izvor.

Prema izvoru, Izrael želi ukloniti nekoliko dužnosnika Hamasa i Islamskog džihada u Gazi te urušiti vojne sposobnosti tih skupina prije nego što se vrati na pregovarački stol o prekidu vatre.

U petak ujutro započeo je novi napad izraelskih zračnih snaga na Gazu, objavio je IDF na Twitteru. Izrael u petak od jutra koristi teško topništvo i izveo je više zračnih udara na palestinske militante u Pojasu Gaze kao odgovor na stalnu raketnu vatru na svoj teritorij.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će kampanja 'potrajati duže vrijeme', a drugi izraelski dužnosnici da Hamasu, najmoćnijoj militantnoj skupini u Gazi, mora biti nanesen snažan odvraćajući udarac prije bilo kakvog prekida vatre. Vojni glasnogovornik Hamasa rekao je da je skupina spremna podučiti izraelsku vojsku 'gruboj lekciji' ako se odluči na kopneni upad u Gazu.

Broj mrtvih porastao je preko noći na najmanje 119 Palestinaca, uključujući 31 dijete i 19 žena, prema informacijama ministarstva zdravlja Gaze koju je prenio The Guardian. Zdravstveni radnici na sjeveru Gaze rekli su da su u izraelskoj operaciji ubijeni žena i troje njezine djece te da su njihova tijela izvučena ispod ruševina njihova doma.

Izraelski broj poginulih popeo se na osam.

Izrael je u petak topništvom i ekstenzivnim zračnim udarima udario na mrežu tunela koje su militanti Hamasa izgradili ispod Gaze, a naziva se Metro.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su kopnene snage sudjelovale u 40-minutnoj ofenzivi prije svitanja, no da nijedan od izraelskih vojnika nije kročio u Pojas Gaze.

  • +8
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Časnik Jonathan Conricus, glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da je 160 zrakoplova uz topništvo te oklopne jedinice sudjelovalo u, prema njegovim riječima, najvećoj operaciji protiv specifične mete otkako su započeli sukobi, no rekao je da 'nisu bili unutar Pojasa Gaze'.

Time je naglasio da izraelska vojska ipak nije ušla u Pojas Gaze, inzistirajući na ispravci ranije informacije o kopnenoj ofenzivi na Gazu.

'Ciljali smo dobro razrađen sustav tunela ispod Gaze, uglavnom u sjevernom dijelu (...), mrežu kojom se operativci Hamasa koriste za kretanje i skrivanje', rekao je na konferenciji za strane novinare.

'Nazivamo ga (taj sustav, op.a.) Metro', rekao je i dodao da još nije obavljena konačna ocjena rezultata te operacije.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV

U međuvremenu skupine Židova i izraelskih Arapa izazivaju nerede unutar Izraela, što je navelo predsjednika Izraela Reuvena Rivlina da upozori na opasnost od izbijanja građanskog rata.

Ministar obrane Benny Gantz naredio je 'masovno pojačanje' sigurnosnih snaga za suzbijanje unutarnjih nemira zbog kojih je uhićeno više od 400 ljudi.

Policija tvrdi da su izraelski Arapi odgovorni za većinu problema i odbacuje optužbu da stoje u pripravnosti dok bande židovske mladeži ciljaju arapske domove.

Palestinci u Gazi strahuju od upada izraelskih trupa i bježe iz područja blizu granice s Izraelom. Stanovnici koji su napustili područje uz granicu rekli su da su granate padale po kućama.

'Puno je granatiranja i djeca se boje. Čak i mi odrasli, koji smo u ratu od djetinjstva. Bojimo se i ne možemo to više podnijeti', rekao je Um Raed al Bagdadi za AFP.