bez dogovora

Eskalirao sukob: S TikToka se sutra brišu pjesme Taylor Swift, Beatlesa, U2, Adele...?

31.01.2024 u 21:01

Bionic
Reading

Universal Music Group (UMG) objavio je da će ukloniti sve pjesme iz svog kataloga s TikToka nakon što je optužio kinesku društvenu mrežu da ih pokušava 'natjerati' na 'loš dogovor' oko naknada za glazbena prava

Ugovor između UMG-a ii TikToka trebao bi isteći u sljedeća 24 sata nakon što se tvrtke nisu uspjele dogovoriti oko naknada za autorska prava izmeu ostalih i za neke od najpopularnijih svjetskih izvođača poput Taylor Swift, Harryja Stylesa. U žestoko intoniranom tvorenom pismu pod naslovom "Zašto moramo pozvati Time Out na TikToku" objavljenom u utorak, UMG, najveća glazbena kompanija na svijetu, optužila je TikTok da ih pokušava "maltretirati" i "zastrašiti" da "prihvate posao manje vrijedan od prethodnog posla i daleko manje od fer tržišne vrijednosti.

TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, je aplikacija za društvene medije koja korisnicima omogućuje izradu kratkih videozapisa, od kojih je većina zvučno praćena zvučnim efektima i licenciranom glazbom.

UMG drži prava na neke od najvećih izvođača uključujući Beatlese, Boba Dylana, Eltona Johna, Drakea, Stinga, Weeknda, Kendricka Lamara, SZA, Arianu Grande, Justina Biebera, Adele, U2, Coldplay, Post Malone i brojne druge. To je jedina glazbena kompanija koja je ikada držala devet od 10 najboljih albuma na Billboardovoj 200 glazbenoj ljestvici odjednom, a to je postigla četiri puta, piše Guardian.

Jedan hit u vlasništvu UMG-a, Murder on the Dancefloor Sophie Ellis-Bextor, nedavno je bio poseban hit na TikToku, gdje su se bogati korisnici snimili kako plešu po raskošnim posjedima imitirajući scenu iz filma Saltburn iz 2023. godine.

Ako UMG ne uspije postići dogovor s TikTokom, sve će njegove pjesme biti uklonjene nakon što ugovor istekne u srijedu, potvrdio je glasnogovornik UMG-a za Reuters. U otvorenom pismu, UMG je naveo da TikTok čini "samo oko 1 posto njihova ukupnog prihoda", što je, kako su rekli, dokaz "koliko malo TikTok kompenzira umjetnike i tekstopisce, unatoč svojoj ogromnoj i rastućoj korisničkoj bazi, brzom rastu prihoda od oglašavanja i sve veće oslanjanje na sadržaj temeljen na glazbi”.

Glazbena kompanija je navela da je TikTok tijekom pregovora za novi ugovor “predložio plaćanje umjetnicima i tekstopiscima po stopi koja je djelić stope koju plaćaju velike društvene platforme na sličnom položaju”.

Kad su pregovori zapeli, UMG je ustvrdio da ih je TikTok pokušao "zastrašiti" "selektivnim uklanjanjem glazbe nekih njihovih umjetnika u razvoju", dok je na platformi zadržao veće zvijezde. “Taktika TikToka je očita: iskoristi svoju platformsku moć, povrijedi ranjive umjetnike i pokušaj nas zastrašiti da pristanemo na loš dogovor koji podcjenjuje glazbu”, napisao je UMG.

U žestokom odgovoru, TikTok je optužio UMG da je "vlastitu pohlepu stavio iznad interesa svojih umjetnika i tekstopisaca". "Unatoč Universalovom lažnom narativu i retorici, činjenica je da su se odlučili udaljiti od snažne podrške platforme s više od milijardu korisnika koja služi kao besplatno sredstvo za promociju i otkrivanje njihovih talenata", rekla je tvrtka.

  • +3
Taylor Swift Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia