DEMANTIRANA VIJEST

El Baradei ipak nije prvremeni premijer Egipta

07.07.2013 u 12:32

Bionic
Reading

U Kairu se u nedjelju nastavljaju pregovori o tomu hoće li na mjesto egipatskog premijera biti imenovan liberalni egipatski političar Mohamed El Baradei a istodobno se pristalice i protivnici svrgnutoga predsjednika Mohameda Morsija pripremaju za nove prosvjede na ulicama glavnoga grada

El Baradeijev izbor na dužnost privremenog premijera o kojemu je u subotu navečer izvijestila službena agencija Mena i nekoliko političkih i vojnih izvora, naišao je na prvu prepreku budući da je kasnije objavljeno kako postoji nekoliko rješenja za taj položaj te da predsjedništvo mora uzeti u obzir i oporbu kada je o njegovu izboru riječ.

Glasnogovornik predsjedništva nije spominjao druge kandidate i rekao je kako nema određenog datuma za imenovanje privremenog premijera.

Ultrakonzervativna stranka Nour, druga po veličini egipatska islamistička sila, rekla je kako se protivi El Baradeijevu izboru te je zaprijetila da će povući svoju potporu vojnom zbacivanju predsjednika Mohameda Mursija do kojega je došlo u srijedu i koje je potaknulo krvave nerede.

Jedan dužnosnik koji se susreo s privremnim predsjednikom Adlijem Mansourom rekao je kako su ova dva pitanja povezana.

Gubitak potpore Noura bitno bi oslabilo poziciju vojske uklonivši bilo kakvu islamističku potporu procesu tranzicije kojoj se žestoko protivi Mursijevo Muslimansko bratstvo.

Riskirajući daljnje sukobe Muslimansko bratstvo, najveća islamistička sila u Egiptu, pozvalo je na nastavak prosvjeda u nedjelju.

Najmanje 35 ljudi poginulo je u petak i subotu u sukobima protivnika i pristaša Mursija te snaga sigurnosti u Kairu, Aleksandriji i drugdje u nasilju koje je moćna egipatska vojska jedva mogla obuzdati.