HRVATSKI APSURDI

Ekavicom protiv ćirilice

Bionic
Reading

Da čovjek ne prati medije po prirodi posla ili zbog urođenog mazohizma, ne bi imao pojma kako je sva sila automobilskih sirena, koja se baš kad je utorak postajao srijeda usjekla u splitsku noć kao žilet u kožu, bila kruna spontanog domoljubnog prosvjeda vlasnika 'više od stotinu osobnih automobila', branitelja, zbog ćiriličnih ploča na državnim institucijama u Vukovaru

Bez medija, čovjek ne bi znao ni za formalni povod prosvjeda, a to je suspenzija policajca koji je skinuo tablu s ćirilicom, premda mu je posao bio da je čuva.

Da čovjek navečer ne voli hodati gradom, ne bi događaju svjedočio svojim očima i ušima, niti bi vidio prosvjednike koji se u dugoj i bučnoj koloni voze prema Sv. Frani, tamo ostavljaju automobile nasred ceste, odlaze pred crkvu, razvijaju ratne barjake i skandiraju Vukovaru. Ovako, čovjek je sve lijepo zapazio, baš kao što je čuo kako iz jednog od napuštenih auta glasno dopire refren 'Moja draga i ja i gajba puna piva...' jer mu se potrefilo stajati na mjestu gdje se uzvici okupljenih miješaju s turbo-pop ritmom iz automobila.

Čovjek će kasnije na internetu doznati umjetničko ime interpreta skladbe o ljubavi prema ženi i popularnom proizvodu od hmelja - Djomla KS. Početak pjesme čiji je refren na prosvjedu protiv ćirilice čovjeku ušao u uho kaže: 'Moja draga i ja i gajba puna piva/sunčan dan, ma sve nam je milina/danas na plaži muzika svira, svira/svi se kreću, jer svako igra, igra/Tu je Ivana, tu je i Marko/zvala me Marija, dolazi Žarko/voda je topla, vreme je super/idemo posle da vozimo skuter...' Koga zanima ostatak, neka konzultira Google.

Moglo bi se, na koncu, pokušati pametovati o kompatibilnosti prezira prema pismu i ljubavi prema poskočicama, pa bilo pismo ćirilično, a poskočica ekavska, ali čemu kad je štošta o tome već ispisano? Stare fobije i mržnje ionako samo mijenjaju maske i traže nove povode, a čovjeku ostaje tek zadovoljstvo neposrednog svjedočenja, prenošenja viđenog i dakako nesudjelovanja. Ne samo, ni prvenstveno, zbog Djomle.