novi stup industrije

EK pokreće Savez za kritične lijekove

16.01.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Tijelo Europske komisije za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA) objavilo je u utorak poziv na iskazivanje interesa za pridruživanje Savezu za kritične lijekove, što je jedna od ključnih mjera za sprečavanje i rješavanje nestašica ključnih lijekova.

Savez za kritične lijekove otvoren je za sve zainteresirane i trebao bi raditi na jačanju suradnje između Europske komisije, vlada država članica, industrije i civilnog društva.

Savez je savjetodavni mehanizam koji će također djelovati kao mreža za ubrzavanje provedbe mjera EU-a u tom području.

“Pokretanje Saveza za kritične lijekove još je jedno poglavlje naše europske zdravstvene unije s kojim se započinje zajednički poticaj za jačanje i modernizaciju proizvodnje ključnih lijekova u EU-u i diversifikaciju međunarodnih lanaca opskrbe”, izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Kyriakides dodaje da je Savez novi stup europske industrije, koji će pomoći u promjeni načina na koji se proizvode i nabavljaju lijekovi u EU-u te povećati sigurnost opskrbe.

Savez za kritične lijekove, kao savjetodavni mehanizam, izrađivat će preporuke i savjetovati Komisiju, države članice i druge donositelje odluka u EU-u o tome kako riješiti dugotrajnu nestašicu lijekova. Na temelju Unijina popisa ključnih lijekova koji je Europska agencija za lijekove objavila u prosincu 2023. naglasak će biti na lijekovima s najvećim rizikom od nestašica i najvećim učinkom na zdravstvene sustave i pacijente.

Savez za kritične lijekove otvoren je za sva poduzeća i organizacije, države članice, lokalne i regionalne vlasti i njihove agencije, socijalne partnere, civilno društvo, zdravstvene djelatnike, pacijente, potrošače i druge skupine dionika, tijela i agencije EU-a.

Savez će trajati pet godina. Očekuje se da će započeti s radom ovog proljeća i objaviti svoje prve preporuke o mjerama koje treba poduzeti kako bi se poboljšala opskrba ključnim lijekovima do jeseni.