rezultati 18. prosinca

Egipćani glasali drugi dan na predsjedničkim izborima

11.12.2023 u 22:46

Bionic
Reading

Egipćani su u ponedjeljak glasali drugi dan na predsjedničkim izborima na kojima bi dosadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi trebao osvojiti treći šestogodišnji mandat

Mnogi su pokazali slab interes ili znanje o izborima, koji se održavaju u kontekstu teške gospodarske krize i inflacije veće od 30 posto te rata na granici s Pojasom Gaze. Vlasti i komentatori na strogo kontroliranim lokalnim medijima pozivaju ljude da se odazovu na izbore iz osjećaja dužnosti prema državi.

Kritičari su ocijenili da su izbori farsa nakon deset godina suzbijanja disidenata.

Vladino tijelo za medije ističe da su izbori korak prema političkom pluralizmu i vlasti niječu da se krše izborna pravila.

Sisi, umirovljeni vojni časnik, postao je predsjednikom 2014., godinu dana nakon svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija. Ponovno je izabran 2018. Oba puta dobio je 97 posto glasova.

Neki birači vjeruju da im samo on može zajamčiti sigurnost.

Premda su neki nezadovoljni što se država zadužuje zbog skupih mega-projekata, drugi se dive golemoj mreži cesta i mostova izgrađenih zadnjih godina i novom glavnom gradu koji se gradi u pustinji.

Izborno povjerenstvo objavilo je da je odziv na birališta prva dva dana glasanja bio oko 45 posto i da se glasanje odvija regularno.

Glasa se još u utorak, a rezultati se očekuju 18. prosinca.