CENZURA

Egipat ne dopušta prikazivanje filma o židovskoj zajednici

13.03.2013 u 21:07

Bionic
Reading

Egipatske vlasti nisu odobrile dozvolu za prikazivanje u kinima povijesnog dokumentarnog filma o židovskoj zajednici u Egiptu, izjavio je u srijedu producent Haitham al-Khamissi

Egipat je i za vrijeme vladavine predsjednika Hosnija Mubaraka ograničavao filmske redatelje jer su se za svoje projekte prvo morali obratiti Uredu za cenzuru, a suprotno očekivanjima da će nakon svrgavanja Mubaraka 2011. uživati veće umjetničke slobode, to se nije dogodilo jer nova, islamistička vlada, radi po istom scenariju.

Kako je rečeno al-Khamissiju u Uredu za cenzuru, Služba državne sigurnosti je ta koja je tražila na uvid film 'Židovi Egipta' prije nego ga se pusti u kina. Izvor iz sigurnosnog miljea pak tvrdi da nisu oni ti koji blokiraju prikazivanje filma. Al-Khamissi je ponovo zatražio dozvolu za film koji je prvi put prikazan na filmskom festivalu u Egiptu 2012. uz službenu dozvolu, ali čeka već punih tjedan dana.

Film opisuje pradavnu židovsku zajednicu u Egiptu u prvoj polovici 20. stoljeća. Većina Židova je napustila Egipat zbog napada na njihovu zajednicu, posebice nakon rata 1956., kada je Izrael s Velikom Britanijom i Francuskom izveo invaziju na Egipat.