MOHAMED ELBARADEI

'Egipat će eksplodirati!'

11.02.2011 u 08:01

Bionic
Reading

Reagirajući na govor egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u kojem nije najavio svoje povlačenje kao što se očekivalo, oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei u četvrtak je upozorio da će 'Egipat eksplodirati' te da je državi potrebna zaštita vojske

'Egipat će eksplodirati. Vojska sada treba spasiti zemlju', kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir i tu izjavu objavio na internetskoj društvenoj mreži Twitter.

ElBaradei je za CNN ranije kazao da su 'građani vrlo ljuti' i dodao da je sada na vojsci da sačuva zemlju kako ne bi potonula dublje u nemire. 'Moramo biti duboko zabrinuti', rekao je, ponavljajući da egipatski čelnici Mubrak i Sulejman moraju odstupiti. 'Narod je izgubio povjerenje u njih', dodao je.

Ustvrdio je da je Mubarak sasvim izgubio legitimitet. Podsjetivši da je ranije objavio da će dio ovlasti prebaciti na potpredsjednika Sulejmana, ElBaradei je upitao kako netko bez ikakvih ovlasti može biti predsjednik.

Predsjednik Mubarak izazvao je u četvrtak navečer bijes na ulicama egipatskih gradova kada je u govoru naciji rekao da neće odstupiti s dužnosti i da će dio ovlasti prenijeti na svoga potpredsjednika. Na glavnom trgu Tahrir u Kairu stotine tisuća prosvjednika dočekale su govor s nezadovoljstvom i bijesom jer su očekivali završetak njegove 30-godišnje autoritarne vladavine.