JOVANOVIĆ OBJASNIO I BUG U CRIKVENICI

'E-upisi pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika'

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da su e-upisi u srednje škole pokazali da u Hrvatskoj postoji višak nastavnika, jer se u proteklih deset godina broj učenika smanjio za 60 tisuća, a broj učitelja i nastavnika istodobno je stalno rastao.

Pomoć učenicima s teškoćama

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta danas su potpisana 34 ugovora za projekte udruga koje pomažu uključivanju 150 učenika s teškoćama u odgoju i obrazovanje, a do kraja godine za tu je namjenu preko javnog poziva odobreno blizu dva milijuna kuna.
Uručujući ugovore, ministar Željko Jovanović je istaknuo kako je to korak ka cilju da se svi učenici mogu obrazovati u skladu sa svojom željama i sposobnostima, zaposliti se i živjeti od svojega rada. Na natječaj se javilo ukupno 49 udruga koje pružaju pomoć za 202 učenika, a one koje nisu zadovoljile uvjete natječaja bit će upućene kako se uspješno prijaviti na natječaj koji će biti raspisan do kraja godine, kazao je Jovanović. Predstavnicima udruga čestitali su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, koji sudjeluju u ostvarenju projekata. U Hrvatskoj je prošle godine nastavu polazilo 18.816 učenika s teškoćama, za čije je obrazovanje izdvojeno 21 milijun kuna, rečeno je. Ukupno 500 učenika imalo je posebnu pomoć preko raznih projekata. Jovanović je najavio da će Hrvatskoj uskoro biti na raspolaganju pet milijuna eura koji će biti dodatni impuls za ostvarivanje toga cilja.

U 99 posto srednjih škola upisi su provedni na vrijeme i u skladu s propisima, te su pokazali u kojim školama nije uopće bilo opravdano raspisivati toliki broj mjesta, rekao je Jovanović novinarima.

Upisi su transparentni pa u svakom trenutku vidimo u kojoj školi se ne može formirati razred. Zadnjih godina to se rješavalo ispod stola, netransparentno. To više nije moguće; neki to ne razumiju, ali će se morati pomiriti s tom činjenicom, kazao je Jovanović.

Moramo imati sustav koji će odgovarati interesima, sposobnostima i mogućnostima učenika, ali istovremeno biti u skladu s potrebama hrvatskog društva, kazao je Jovanović odgovarajući na zahtjev novinara da pojasni pisanje medija da je u crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca kompjuterski program za upis 'prebrisao 25 djece'.

U Crikvenici je problem vezan uz nemogućnost ustrojbe razreda za koji se nije prijavio dovoljan broj učenika. Ravnatelj je na vrijeme upoznat s tom situacijom i njegova je dužnost bila osigurati učenicima da se upišu u one smjerove u kojima su razredi već bili formirani, kazao je Jovanović i dodao da novinarski tekst predstavlja dezinformaciju jer novinar nije pitao Ministarstvo koje spominje u tekstu.

Razgovarat ćemo s ravnateljem u Crikvenici i vidjeti zašto nije učinio ono što je morao kao ravnatelj učiniti. U ogromnoj većini škola, njih 99 posto, sve je učinjeno na vrijeme i u skaldu s propisima, ustvrdio je Jovanović.

No, za činjenicu da je škola već počela, a neki poput učenika u Crikvenici ostali neupisani, čelnik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec smatra isključivom krivnjom ministarstva.

Već u srpnju nakon prvog kruga upisa, kaže, znalo se da u velikom broju škola nema dovoljno učenika za formiranje razreda, a broj slobodnih mjesta znao se u kolovozu, pa problem nije trebao čekati početak nastave.

'Sad može ministar kriviti bilo kojeg ravnatelja, koji nema nikakve veze s upisima. E-upis ima veze samo sustav, značu učeniku se upis odobrava ili ne. Tek nakon toga ravnatelj pokušava temeljem prijavljenih učenika slagati razredne odjele. Ako ih nema i ako ne dobije odobrenje ministarstva, onda ti svi učenici se moraju negdje drugdje upisati', pojašnjava Mihalinec.

Tvrdi da je riječ o fijasku sustava. 'Tehnika, koja odrađuje. Ali bez ljudi, ona ne vrijedi ništa. Vrijedi onoliko struje koliko potroši kompjutor', zaključuje čelnik Nezavisnog srednjoškolskog sindikata.