LEGENDA U 'NEDJELJOM U DVA'

Džajić: Žao mi je zbog Mamića – iznenadio me!

17.03.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Legenda jugoslavenskog nogometa Dragan Džajić izjavio je, gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', da ga je iznenadio istup izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića. 'Iznenadilo me i žao mi je što se to dogodilo. Vjerojatno zna zbog čega je u sukobu s ministrom. No kad je meni bilo teško, davao mi je podršku i ja to cijenim', rekao je Džajić

Bivši nogometaš i dužnosnik Crvene zvezde, koja je pod njegovim vodstvom osvojila Europu, te jedan od igrača s najvećim brojem utakmica u reprezentaciji bivše države, govorio je i o predstojećoj utakmici Hrvatske i Srbije te o tome kakvu atmosferu očekuje u petak u Zagrebu. U najvećem dijelu emisije govorio je o igračkoj karijeri te brojnim trofejima koje je osvajao diljem svijeta.

Zdravka Mamića prisjetio se dok je govorio o trenucima svog uhićenja i boravka u zatvoru zbog sumnji u malverzacije. Tada su mu potporu dali ne samo Zdravko Mamić, nego i Miroslav Ćiro Blažević

'Znam tko stoji iza mog uhićenja. Ne bih prozivao. Oni će se prepoznati, no to je mali broj moćnih ljudi, odnosni onih koji su bili na vlasti, izuzev ovih koji su sada na vlasti. Sve druge bih stavio u kontekst indirektnog sudjelovanja u svemu tome i ne samo ljudi iz politike, nego iz biznisa i sporta. Ćiro i Mamić su me podržali i vrlo sam im zahvalan. Jako to cijenim', rekao je Dragan Džajić

Kad je utakmica Hrvatske i Srbije u pitanju, vjeruje da će 'na terenu biti sve kako treba, no mogu se očekivati male provokacije s tribina i u Zagrebu i u Beogradu'. 'Hrvatskoj reprezentaciji će biti teže, jer je pod opterećenjem. Nije Srbija baš tako slaba i bilo bi dobro da Srbija pobijedi, ne zbog tri boda, nego bi Mihajlović mogao mirnije raditi', ocijenio je Džajić, uz napomenu da u petak 'planira doći u Zagreb, ali to ne može sa sigurnošću potvrditi'.

Po njemu, još uvijek je dobro da na utakmice dviju reprezentacija ne dolaze gostujući navijači, no smatra da 'ne bi valjalo da to potraje dugi niz godina'. 'Bez navijanja nije dobro, ali je za ovaj trenutak možda i bolje bez gostujućih navijača', rekao je Džajić.

Priznao je i da u Hrvatskoj postoji 'kult reprezentacije', dok je svih godina otkako je hrvatski nogomet u svjetskom vrhu, kako je rekao, 'srpska reprezentacija lutala u svemu tome, jer nije oformila ekipu koja bi bila u stanju igrati godinama zajedno'.

Za sve lige nastale raspadom Jugoslavije rekao je da nigdje nije dobra situacija, pa se prisjetio nekih boljih vremena. Naveo je da mu je bilo lakše igrati u Zagrebu nego u Splitu, iako ga nigdje nisu vrijeđali. 'U Splitu su drugačijeg temperamenta. Bilo je i zvižduka i provokacija, ali to nisam smatrao uvredom, nego motivacijom. Naročito sam na starom stadionu u Splitu volio igrati, jer me tamo posebno motivirala atmosfera', prisjetio se Džajić, koji je u svojoj karijeri pet puta igrao i za reprezentaciju svijeta.


Govorio je i o jednom prijemu kod tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, priznajući da je imao osobnu želju da ga upozna. 'Nije bilo osobe ili je bio mali broj onih koji ga nisu željeli vidjeti. Kažu da je navijao za Hajduk, ali to ne znam sigurno. Nije Tito dolazio na stadion niti je ikad predao trofej za Kup maršala Tita, iako se po njemu zvao', ispričao je Džajić.

Najvećim uspjehom u karijeri jednog od čelnika beogradskog kluba smatra titulu prvaka Europe i svijeta, koju je Crvena zvezda osvojila 1991. godine. Kao jednog od najzaslužnijih za osvajanje titule, uz Miodraga Belodedića i Sinišu Mihajlovića, naveo je Roberta Prosinečkog. Rekao je da ga u Zvezdi i danas cijene i kao igrača i kao trenera. 'Kad sam ga prvi put vidio na treningu, vidio sam kakav je igrač. Nikakve zle krvi nije bilo s Dinamom zbog Prosinečkog, a Ćiri nitko ne treba prigovarati zato što ga je pustio', rekao je Džajić.

Navodno je i Ćiro Blažević bio na korak od dolaska na trenersku poziciju u Zvezdi, no Džajić je rekao da o tome s njim nikada nije pregovarao o tome. Za Željka Ražnatovića Arkana ustvrdio je da 'jeste bio navijač Zvezde, ali nikad vođa navijača'.

Na kraju je objasnio i usporedbu 'bogat kao Džajić'. Prisjetio se da je nastala 'davno, davno i ne zna iz kojih razloga', no i rekao da je 'odlično zarađivao kroz plaće, premije i ugovore'. 'Dobio sam od Zvezde kuću kad sam imao 21 godinu, s pet soba i dvorištem, a za dvije plaće u klubu mogao sam kupiti novi BMW. Ne žalim ni za čim i bilo mi je lijepo u to vrijeme, jer sam radio jednu stvar koju sam jako volio, a to je nogomet', zaključio je Dragan Džajić.