PRIJETEĆI INCIDENT

Dva kineska ribara poginula u potjeri tajvanske obalne straže, reagirao Peking

15.02.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Dva kineska ribara utopila su se dok ih je lovila tajvanska obalna straža kod najsjevernijeg tajvanskog arhipelaga Kinmen. Taipei je rekao da je ribarski brod u srijedu ušao u tajvanske vode

Četiri ribara na brodu opirala su se inspekciji i brod se prevrnuo kada su vlasti krenule u potjeru, piše BBC. Peking je "snažno osudio" ovaj incident, rekavši da je "ozbiljno povrijedio osjećaje sunarodnjaka s obje strane Tajvanskog tjesnaca".

Dvije od četiri osobe na kineskom brodu proglašene su mrtvima u bolnici, nakon što su pokušaji reanimacije bili neuspješni, rekla je obalna straža. 'Druga dvojica su u stabilnom stanju i tužitelji su ih doveli u Kinmen na daljnju istragu', rečeno je.

Kina je pozvala tajvanske vlasti da istraže incident i ponude pomoć obiteljima žrtava. Zhu Fenglian, glasnogovornica kineskog Ureda za Tajvan, optužila je tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu stranku za 'korištenje raznih izgovora za nasilno zauzimanje kineskih ribarskih brodova i korištenje nasilnih i opasnih metoda protiv kineskih ribara'. Rekla je da Peking vjeruje da su zajednice s obje strane Tajvanskog tjesnaca dio 'jedne obitelji'.

Tajvanske vlasti branile su postupke obalne straže u četvrtak i pozvale Peking da 'obuzda slično ponašanje' u svojim vodama. 'Mnogi kineski ribarski brodovi nastavljaju ulaziti u naše vode s ograničenim ili zabranjenim pristupom, iskorištavajući lunarnu Novu godinu za ulov ribe visoke vrijednosti', priopćilo je tajvansko Vijeće za kopnene poslove.

'Duboko žalimo što je kineska posada odbila surađivati ​​s našim policijskim snagama i što se dogodio ovaj nesretni incident', rečeno je.

Kinmen leži samo tri kilometra od kineske jugoistočne obale i na prvoj je crti napetosti između Kine i Tajvana. Ta skupina otoka ima oko 180.000 stanovnika i nalazi se 187 km od glavnog otoka Tajvana. Prema Kini, Tajvan je otcijepljena pokrajina koja će se vratiti matici zemlji, a u tom procesu ne isključuje ni upotrebu sile.