PAD NARUDŽBI

Slabo svjetsko gospodarstvo zakočilo potražnju za tajvanskim tehnološkim proizvodima

23.01.2024 u 08:24

Bionic
Reading

Tajvanski izvoznici zabilježili su znatno manje narudžbi u prosincu, pokazali su podaci, odražavajući slabu potražnju za tehnološkim proizvodima u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva

Izvozne narudžbe pale su u prosincu za 16 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na 43,81 milijardu američkih dolara, najnižu razinu od srpnja. U studenom bile su porasle za 1,0 posto. na godišnjoj razini.

Tajvan je sjedište tehnoloških divova poput proizvođača čipova TSMC-a i podaci su dobar pokazatelj globalne potražnje. Narudžbe iz Kine pale su za 3,5 posto u odnosu na prosinac 2022., a one iz SAD-a za 21,6 posto. Potražnja u Europi potonula je za 39,4 posto, a u Japanu za 29 posto.

Narudžbe telekomunikacijskih proizvoda pale su za 25,3 posto, a narudžbe elektroničkih proizvoda za 12,9 posto, izvijestilo je ministarstvo. Očekuju pad izvoznih narudžbi i u siječnju, za 15,8 do 20 posto.

Rizik ekonomske krize sve je izraženiji pa su proizvođači 'iznimno konzervativni' u narudžbama, rekao je direktor statističkog ureda u sastavu ministarstva Huang Yu-ling. 'Okruženje i dalje obilježavaju visoke cijene i kamatne stope, kao i geopolitička neizvjesnost. To će kratkoročno prigušiti potrošnju i investicije i omesti gospodarski oporavak', rekao je Huang.

Ministarstvo je istaknulo i pojačane napetosti u Crvenom moru, koje su prisilile logističke tvrtke da brodove preusmjere oko Afrike, raspirivši zabrinutost za globalnu trgovinu. Među pozitivnim faktorima izdvojili su kontinuirano jačanje potražnje za računalstvom visokih performansi i za aplikacijama umjetne inteligencije.

Zbog slabe potražnje za tajvanskim tehnološkim proizvodima u razdoblju globalne gospodarske neizvjesnosti vlada je za 2023. prognozirala najnižu stopu rasta u 14 godina. Preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) bit će objavljeni krajem mjeseca.