lažna skromnost

Dva iskaza dana Uskoku ogolila Bandića: Vrbanu stan za luksuz od kojeg boli glava, Šelendić široke ruke prema izbirljivoj kćeri

Bionic
Reading

Fendijev stol u blagovaonici za oko sedam tisuća eura, kuhinja marke Schiffini za oko 50.000 eura, dvije sofe Fendi po između 20 i 40 tisuća kuna za komad, sofa istog proizvođača po cijeni od 30 do 50 tisuća kuna… Nije riječ o namještaju u kakvom izložbenom salonu vrhunskih talijanskih majstora, već o uređenju stana zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Bužanovoj ulici, koji je uredio arhitekt Ante Vrban, a o istom posvjedočio pred USKOK-om u dva navrata prije šest, odnosno pet godina.

Priče o luksuzu kojim se okružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić do sada su bile tek na razini urbane legende. No iskaz arhitekta i dizajnera interijera Ante Vrbana, koji je dao Uskokovim istražiteljima nakon Bandićeva uhićenja 2014. i 2015. godine, daje uvid u njegovu svakodnevicu daleko od skromnosti.

Gradonačelnik, koji ima plaću nešto nižu od 18 tisuća kuna i čija je supruga nezaposlena, u stanu u Bužanovoj ima kuhinju Schiffini vrijednu 50 tisuća eura, kazao je Vrban u iskazu, kako doznaje tportal.

Tu je i Fendijev stol od sedam tisuća eura. No na Fendijevim stolcima Vrban je oštrim okom uočio kako nema etiketa koje bi odale ime ovog proizvođača luksuznog namještaja. U Vrbanovu iskazu potvrđuje se još jedna sumnja novinara koji se godinama bave likom i djelom Milana Bandića.

Spominje kako se stan u Bužanovoj prostire preko cijele etaže te da ima dva ulaza. Bandić je u imovinskoj kartici prijavio tek stan od 125 kvadrata, tj. polovicu etaže, dok drugi dio navodno posjeduje njegov brat Drago. Vrban je ustvrdio da je Bandić obiteljski prijatelj dug niz godina i da nije razmišljao o tome da bi mu naplatio uslugu uređenja stana u Bužanovoj.

  • +6
Ante Vrban Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Što se tiče samog stana, radilo se o velikoj kvadraturi, a površina je odgovarala površini tlocrta cijele etaže zgrade', iskazao je Vrban, dodavši da je stan 2005. ili 2006. godine djelomično uređen i da je on savjetovao koji parket staviti, kakvu boju za zidove uzeti, kao i izbor namještaja i rasvjetnih tijela. Također, kazao je da je napravio proizvoljnu skicu kamina.

Napomenuo je da nije vodio računa o tome kolika je cijena radova, ali se sjetio da su neki izvođači radova izdavali račune na njegovo ime, o čemu bi on onda obavještavao Bandića koji mu je potom preko nekoga ostavljao u stanu kuvertu s novcem za naplatu računa. 'Meni Milan Bandić nikad nije rekao da je preskupo nešto što sam predložio. Sjećam se da je u to vrijeme na tržištu najpopularniji namještaj bio marke Fendi Casa, a i meni se sviđao taj namještaj', kazao je pred istražiteljima Vrban.

Potvrdio je da se kuhinja kakva je u stanu, marke Schiffini, mogla naći u salonu Somec interijeri i da se njena cijena s aparatima kreće oko 50 tisuća eura. Nakon što su pokazane fotografije stola i stolaca u blagovaonici kazao je da se cijene stolaca kreću od 1500 do pet tisuća eura dok cijena stola iznosi najmanje sedam tisuća eura za original. Govoreći o dvjema sofama, čije su mu fotografije predočene, kazao je da je riječ o namještaju Fendi čija se cijena kreće od 20 do 40 tisuća kuna po komadu. Za treću pak sofu naveo je da je također riječ o Fendiju, čija je cijena od 30 do 50 tisuća kuna.

Vrban nedostupan, kao i Šelendić

Vezano za iskaz koji su dali USKOK-u, pokušali smo doći do komentara Ante Vrbana i Željka Šelendića. Prvi na upit do zaključenja teksta nije odgovorio, dok je Šelendić nedostupan na mobitel, a na SMS nije odgovorio.

Vrban je u svom drugom iskazu naveo i da je nakon prvog davanja iskaza u Uskoku bio kod Bandića u stanu u Bužanovoj kako bi njemu i njegovoj odvjetnici rekao koliko košta koji komad namještaja jer mu je gradonačelnik tom prilikom rekao da 'nema pojma' o njihovoj cijeni. Tada je primijetio kako na stolcima u blagovaonici nema oznaka Fendi, a na fotografijama koje su mu pokazali istražitelji one su bile.

A upravo zbog toga redatelj Dario Juričan, koji radi na dokumentarcu o Bandiću, gradonačelnika je prozvao 'rezačem etiketa'.

Vrban: Netko je kopirao moj stil

Govoreći o opremanju stana na Krugama audio-video opremom marke Bang & Olufsen, kazao je da je za te potrebe kontaktirao s njim Mate Brzica, kojeg je upoznao preko Bandića i s kojim se jednom susreo u Hercegovini.

'Brzica mi je dao novac i za njega sam u Mondiju kupio uređaje. Nisam izvodio nikakve radove niti sudjelovao u uređenju stana, ali sam primijetio da je netko tko ga je uređivao kopirao moj stil', kazao je Vrban. Podsjetimo, riječ je o jednom od tri stana, a dva preostala bila su na Gračanskoj cesti i Vrbanima, koje je USKOK bio blokirao sumnjajući da su Bandićevi, što je on negirao, ali su blokade pale jer su svi rokovi bili probijeni.

Stanovi u Bužanovoj, na Krugama i Gračanskoj cesti Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na kraju je Brzica prodao stan na Krugama. Vrban je potvrdio i da je uređivao stan na Gračanskoj cesti 145F te da je za uređenje istog, odnosno osmišljavanje cijelog koncepta s njim kontaktirala Lidija Tomić te mu je dala novac za kupnju namještaja. Međutim u drugom iskazu nju više ne spominje, već mušku osobu čijeg se imena ne sjeća.

Također je naveo da ju je savjetovao oko uređenja njezina stana na Vrbanima. Lidija Tomić je bivša članica Uprave u Holdingu i Bandićeva osoba od velikog povjerenja. Istražitelje je zanimalo i je li s Bandićem odlazio u kakve druge stanove radi uređenja, na što je Vrban odgovorio negativno, ali je primijetio da gradonačelnik ima bunt ključeva.

Bandić mu poklonio stan

Na pitanje od kojih je sredstava kupio stan na Vrbiku, s obzirom na to da je u vrijeme kupovine bio student, kazao je kako mu ga je 'Bandić darovao kao zahvalu za njegove usluge 2006. godine'. 'Nije mi poznato kako je Bandić stekao taj stan, donio mi je kupoprodajni ugovor koji sam potpisao', kazao je Vrban, dodavši da nije isplatio kupoprodajnu cijenu jer se radilo o Bandićevu poklonu, s time da on nije kontaktirao s prodavateljem.

'Radilo se o malom stanu od 34 m2 koji sam prodao nakon nekog vremena', pojasnio je Vrban. Istaknuo je kako on na taj stan nije platio porez na nekretnine niti ga je to itko tražio, već se podrazumijevalo - ako mu ga je Bandić poklonio - da je on platio i porez. Naveo je i da kako on nije proveo uknjiženje u zemljišnim knjigama kako bi stan glasio na njega, ali i da mu nije poznato tko je to napravio.

Stan za Anamariju Bandić

Istražitelji su se posebno interesirali za stan koji je tek nedavno došao u fokus javnosti. Riječ je o 68 kvadrata stana koji je Bandić sa zadnjim danom 2019. upisao u imovinsku karticu. Kupila ga je njegova supruga Vesna za njihovu jedinicu Anamariju. Supruga je, podsjetimo, najprije prodala stan u srušenoj dvorišnoj zgradi u Preradovićevoj 13 Anti Vlahoviću za 150 tisuća eura.

  • +4
Ruševina u Preradovićevoj 13 Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Potom je tim novcem kupila stan kćeri Anamariji na Petretićevu trgu. Kada se klupko krenulo odmotavati, ustanovljeno je da je vlasnik stana koji je Vesna Bandić kupila kćeri njihov obiteljski prijatelj Željko Šelendić, koji je nerijetko poslovao s Gradom Zagrebom.

Potom je otkriveno kako je Anamarija Bandić živjela s dečkom u tom stanu još od 2005., i to za nula kuna. Arhitekt je uređivao stan Šelendićeva sina Josipa kada je stigao poziv poduzetnika da uredi i onaj na Petretićevu trgu.

Šelendić tvrdi da nije kupio namještaj Bandićevoj kćeri iako ga račun demantira

S dobivenim tlocrtom stana Vrban je otišao u Somec interijere i izabrao namještaj, a u društvu s njim bila je Bandićeva kći, te je prema Vrbanovoj tvrdnji cijelo uređenje platio Šelendić. Potvrdio je da mu Šelendić za taj posao nije platio, već ga je on odradio pro bono, iz zahvalnosti što ga je angažirao za uređenje stana sina Josipa. Istražitelji su o tome razgovarali i sa Željkom Šelendićem, a on je potvrdio kako je i taj stan uređivao Ante Vrban po željama Anamarije Bandić te da je namještaj plaćen 279 tisuća kuna.

Šelendić u aferi Stolice i Nadstrešnice

Šelendić je zagrebačkoj javnosti znan iz afere oko nabave stolaca za Lisinski, a spominjalo ga se i u aferi Nadstrešnice.

Tvrdi da ga nije on platio, iako je račun salona ekskluzivnog namještaja Somec interijeri, u kojem je kupljen namještaj i za Bužanovu, izdan na račun Šelendićeva obrta. On je u svom iskazu kazao kako je dug niz godina obiteljski prijatelj Milana Bandića. Kada je čuo da je Bandićeva kći Anamarija u vezi s Vanjom Gluščevićem te da se želi iseliti iz roditeljskog stana kako bi s dečkom započela zajednički život, Šelendić je s gradonačelnikom i njegovom kćeri jedinicom otišao pogledati nekoliko stanova koji su se iznajmljivali.

No Anamariji Bandić se niti jedan od tih stanova nije svidio, pa joj je Šelendić ponudio svoj stan na Petretićevu trgu. Šelendić objašnjava kako je taj stan kupio od tvrtke Niva inženjering u vlasništvu Nikice Valentića, i to kompenzacijom. Stan je, kaže, bio potpuno dovršen kada ga je preuzeo. Kupio ga je 26. kolovoza 2005., a Bandićeva kći s dečkom se uselila u jesen te godine i Šelendić je u iskazu koji je dao 2015. kazao da u stanu žive i dan-danas, i to bez ikakve naknade. Dužni su plaćati tek režije.

Kaže da opremanje stana namještajem nije platio on, no ne zna je li to platio Bandić ili Gluščevićevi roditelji. Stan je, kako je kazao Šelendić u iskazu, i dalje glasio na tvrtku Nikice Valentića jer je, kako sam kaže, bio nemaran. Potom se na stan uknjižila banka jer je Valentićeva tvrtka došla u financijske probleme.

'Sjećam se da je u nekoliko navrata Milan Bandić govorio kako će kupiti kćerki Anamariji i Vanji Gluščeviću veći stan, mislim da je spominjao trosobni, i to kada mu se kćerka zaposli i uda, međutim do toga, koliko je meni poznato, nikada nije došlo', kaže u iskazu ovaj zagrebački poduzetnik. Kada mu je postavljeno pitanje zašto je ime njegove tvrtke na računu za namještaj u iznosu od 279 tisuća kuna iz listopada 2005., kada se Bandićeva kći uselila u stan, kazao je kako misli da nije platio navedeni namještaj jer je riječ o 'ogromnom iznosu' i da bi se sigurno sjećao da ga je on platio.

Istražitelje je zanimalo i zna li arhitekta Antu Vrbana. Kazao je da ga pozna, da zna i njegovu majku te da mu je Vrban radio skice za uređenje stana za njegova sina Josipa Šelendića u obiteljskoj kući.

Kada su ga Uskokovi istražitelji suočili sa svjedočenjem Ante Vrbana koji je kazao kako je zbog uređenja stana Anamarije Bandić s njime kontaktirao upravo Željko Šelendić, 'koji je u osnovi i platio cjelokupne troškove uređenja stana', te kako je Vrban birao komade namještaja s Anamarijom Bandić, Šelendić je i dalje ostao pri svom iskazu – da on nije platio cjelokupno uređenje tog stana.